novi vojni vrh

Turska: Vlada preuzela kontrolu nad nekad svemoćnom armijom

Od dolaska na vlast, 2002. godine, Erdoganova vlada je obuzdala moćnu vojsku, koja je bila samozvani čuvar te sekularne države
6 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 22:20h

Vrhovni vojni savjet Turske imenovao je danas novi vojni vrh čime je, prema ocjenama analitičara, vlada preuzela kontrolu nad nekad svemoćnom armijom, prenose agencije. Za komandanta kopnenih snaga postavljen je general Hulusi Akar, na čelu mornarice biće Bulent Bostanoglu, komandant vazduhoplovstva biće Akin Ozturk, a na čelu Žandarmerije general Servet Joruk. Kako je saopšteno poslije sjednice Savjeta, predsjednik Turske Abdulah Gul odobrio je imenovanja. AFP navodi da je na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao premijer Redžep Tajip Erdogan, odlučeno da komandant žandarmerije Bakir Kaljondžu, za kog se očekivalo da dođe na čelo kopnenih snaga, bude penzionisan.

I agencija Rojters tu odluku Savjeta navodi kao najveće iznenađenje. Turski mediji izvještavaju da je Erdogan blokirao Kaljondžuovo unaprjeđenje, jer se njegovo ime često pojavljivalo na suđenju navodnim zavjerenicima. Od dolaska na vlast, 2002. godine, Erdoganova vlada je obuzdala moćnu vojsku, koja je bila samozvani čuvar te sekularne države i koja je izvela četiri udara tokom pola vijeka, podsjećaju agencije. U septembru je više od 300 aktivnih i penzionisanih oficira, uključujući tri bivša generala, kažnjeno zatvorskom kaznom do 20 godina zbog zavjere, a u ponedjeljak se očekuje presuda za 275 osoba, uključujući bivšeg načelnika Generalštaba Ilkera Basbuga, optuženih za zavjeru protiv Erdoganove vlade.

Galerija