Papa osuđuje "kulturu odbacivanja"

"Kultura ličnog blagostanja dovodi do gubitka osjećanja odgovornosti i bratskih odnosa. Drugi se, umjesto da budu 'kao mi', pojavljuju tada kao protivnici i neprijatelji i često se tretiraju kao objekti"
0 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.07.2013. 16:31h

Papa će u svojoj prvoj poruci mira osuditi "kulturu odbacivanja" i založiti se za "kulturu zbližavanja", objavio je danas Vatikan.

Papa je danas objavio da će "Bratstvo, oslonac i put ka miru" biti tema 47. Svjetskog dana mira. Taj dan se proslavlja prvog dana u godini, a papina poruka biće proslijeđena crkvama.

"Kultura ličnog blagostanja dovodi do gubitka osjećanja odgovornosti i bratskih odnosa. Drugi se, umjesto da budu 'kao mi', pojavljuju tada kao protivnici i neprijatelji i često se tretiraju kao objekti", piše u tekstu u kojem se najavljuju papine poruke.

Papa će ukazati i da "nije neuobičajeno da se na siromašne često gleda kao na teret, kao na prepreku za razvoj".

"U najboljem slučaju, na njih se gleda kao na one koji dobijaju pomoć", piše u poruci. "Oni se ne smatraju braćom i sestrama, ne pozivaju se da podijele dobrobiti napretka i kulture, da u potpunosti učestvuju za istim stolom života, da budu učesnici integralnog i inkluzivnog razvoja", piše u tekstu.

"Bratstvo, kao poklon i zadatak koji dolazi od Boga Oca, poziva nas da budemo solidarni protiv nejednakosti i siromaštva koji podrivaju društveno tkivo, da brinemo o svakome, posebno o najslabijima i najbespomoćnijima, da ih volimo kao sebe same", piše još u tekstu.

Papa Franja izabran je 13. marta za 266. poglavara Rimokatoličke crkve, a ovo će mu biti prva poruka povodom Svjetskog dana mira.

Bonus video: