I šef Bundestaga prepisao doktorat?

Predstavnici Univerziteta u Bohumu nisu željeli da komentarišu slučaj dok traje istraga
1 komentar(a)
Nobert Lamert, Foto: Badische-zeitung.de
Nobert Lamert, Foto: Badische-zeitung.de
Ažurirano: 30.07.2013. 14:02h

Univerzitet u Bohumu pokrenuo je istragu protiv predsjednika njemačkog parlamenta Norberta Lamerta zbog optužbi da je navodno plagirao djelove doktorske disertacije, objavili su njemački mediji.

Univerzitet je saopštio da će analizirati doktorski rad pošto je navde o plagijatu objavio list „Velt“, ističući da je predsjednik Bundestaga tražio „brzu i profesionalnu“ odluku.

Kontroverzu je pokrenuo anonimni bloger koji je pregledao Lamertovu disertaciju i svoje nalaze objavio na sajtu ammertplag.wordpress.com. Bloger sa pseudonimom Robert Šmit pronašao je 42 neregularna odlomka iz 21 izvora.

„Dojče vele“ podsjeća da je upravo Šmit, koga već zovu „lovac na plagijatore”, otkrio prepisivačku kontroverzu u vezi sa disertacijom sada već bivše ministarke obrazovanja Anete Šavan.

I Lamert i Šavan su članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel. Optužbe protiv Lamerta predstavljaju najnoviji udarac za kancelarku manje od dva mjeseca prije opštih izbora zakazanih za 22. septembar.

Njemački ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg povukao se nakon sličnog skandala prije dvije godine

Šavan je podnijela ostavku u februaru nakon što joj je Univerzitet u Dizeldorfu, poslije sprovedene istrage, poništio doktorat.

Njemački ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg povukao se nakon sličnog skandala prije dvije godine.

Lamertova disertacija na temu „Lokalna organizaciona struktura unutarpartijskog odlučivanja – studija na primjeru okružne podružnice CDU u Rurskoj oblasti“ objavljena je 1974. Kako je bloger Robert Šmit naveo, predsjednik parlamenta „očito nije pročitao“ „značajan dio“ literature koju je citirao u radu.

Lamert je listu „Velt“ rekao da je doktorski rad napisao „sam uz najbolje znanje i čiste savjesti“.

Predstavnici Univerziteta u Bohumu nisu željeli da komentarišu slučaj dok traje istraga.

Bonus video: