Rusi sve zaduženiji

Istraživanje sprovedeno u banci "Svjaznoi" pokazuje da su dugovi građana bankama uvećani tokom minula 24 mjeseca za 300 odsto, na oko 266 milijardi dolara
7 komentar(a)
Moskva, Foto: Shutterstock.com
Moskva, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.07.2013. 19:08h

Oko 34 miliona građana Rusije, ili 45 odsto ekonomski aktivnog stanovništva, sada koristi bankarske kredite.

Za protekle dvije godine prosječna zaduženost po jednom zajmoprimcu se udvostručila, dok se broj onih koji ne mogu na vrijeme da plate rate zajma uvećao tri puta, objavljeno je u Moskvi.

Ruski analitičari ukazuju na ogromno finansijsko opterećenje desetina miliona građana njihove zemlje, uz napomenu da su oni napravili pravu kreditnu piramidu pa su prinuđeni da ranije uzete kredite vraćaju uz nove pozajmice.

Istraživanje sprovedeno u banci "Svjaznoi" pokazuje da su dugovi građana bankama uvećani tokom minula 24 mjeseca za 300 odsto, na oko 8,8 biliona rubalja, što je približno 266 milijardi dolara.

Koliko su stanovnici Rusije "ogrezli" u bankarskim dugovima pokazuje i podatak da svaki peti građanin najprostranije zemlje svijeta, koji koristi zajmove domaćih banaka, ima najmanje pet različitih kredita.

Rukovodioci ruskih komercijalnih banaka su sada, prema riječima analitičara čije mišljenje prenosi moskovska štampa, vrlo zabrinuti zbog činjenice da fizička lica - korisnici zajmova oko trećine svojih prihoda upotrebaljvaju za servisiranje tekućih dugova.

"Ruske banke brine i podatak da njihovom prosječnom klijentu, sa mjesečnim prihodima koji variraju od 20 do 40 hiljada rubalja (od 650 do 1300 dolara), kada podmire tekuće kreditne obaveze, ostaje sve manje novca za uobičajene životne potrebe kao što su kupovina prehrambenih proizvoda, nabavka odjeće, obuće...", kaže zamjenik direktora odjeljka za finansijsku stabilnost Centralne banke Rusije (CBR), Sergej Mojsejev.

U cilju izbjegavanja masovnog bankrota pretjerano zaduženih građana, CBR namjerava uskoro da predloži neka ograničenja u nivou zaduženosti fizičkih lica, a taj propis trebalo bi da odobre deputati ruske Državne dume.

Bonus video: