Brejvik konkuriše za upis na Univerzitet u Oslu

Jedna od prepreka za Brejvikovo studiranje bi, međutim, moglo da bude to što je on napustio srednju školu prije polaganja završnih ispita
4 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2013. 16:55h

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik je predao molbu za upis na Univerzitetu u Oslu, potvrdio je danas šef katedre za političke nauke te visokoškolske ustanove, Ole Peter Otersen.

On je dodao da još nije donijeta odluka da li će Brejviku, ubici 77 ljudi koji se trenutno nalazi na odsluženju 21-godišnje zatvorske kazne u zatvoru blizu Osla, biti odobren upis na fakultet, prenio je britanski BBC.

Jedna od prepreka za Brejvikovo studiranje bi, međutim, moglo da bude to što je on napustio srednju školu prije polaganja završnih ispita.

Brejvik je 22. jula 2011. detonirao bombu u automobilu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim je otišao na ostrvo Utoja gdje je iz vatrenog oružja ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera - članova norveške Laburističke stranke.

Na suđenju je Brejvik pokušao da opravda svoj pažljivo pripremljeni dvostruki napad, u kojem je takođe povrijeđeno 244 osoba, istakavši da je cilj bio da se zaustavi "islamizacija Norveške".

Sud ga je proglasio krivim za terorizam i ubistvo sa predumišljajem i odredio mu maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine.

Bonus video: