Norvežanka koja je silovana u Dubaiju: Borila sam se za život

"Sve vrijeme dok sam bila u Dubaiju mogli su sa mnom da rade šta su htjeli i to je bilo veoma zastrašujuće..."
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 06:59h

Kada je Marte Dalelv prije četri mjeseca policiji u Dubajiu prijavila da je silovana, optužena je i osuđena na 16 mjeseci zatvora. Tek nakon međunarodnog pritiska, nešto kasnije je pomilovana. Ova 24-godišnja Norvežanka razgovarala je o svom traumatičnom iskustvu sa „Špigl onlajnom”.

Gospođo Dalelv, vaše pomilovanje objavljeno je iznenda u utorak. Da li znate šta je navelo vladu u Dubaiju da donese takvu odluku?

Norveška vlada ali i društvene mreže stvorile su pritisak za moje pomilovanje. To je samo moja lična pretpostavka, pošto mi niko nije rekao zašto su to uradili.

Vijest o vašem pomilovanju sigurno da je došla kao ogromno olakšanje. Kako ste to saznali?

Mog advokata, Egipćanina koji živi u Dubajiu 16 godina, zvao je tužilac koji mu je rekao da žele da dođemo na sastanak narednog dana. Otišli smo moj advokat, ja, kao i još dva prijatelja i norveški ambasador.

Jesu li vam se izvinili?

Ne, nisu. Samo su me pomilovali i veoma sam zahvalna zbog toga.

Ljudi širom svijeta sada znaju dosta o vama. Znaju vaše ime, znaju kako izgledate i odakle ste. Zašto ste odlučili da sa svojom pričom izađete u javnost?

Prošlih mjeseci bila sam u čestom kontaktu sa svojom porodicom. Zajedno smo odlučili da ne treba da kontaktiramo medije u toj fazi postupka, jer bi to moglo naškoditi slučaju - mogli bi da me upotrebe da daju primjer.

U zagrljaju sa majkom, Foto: Rojters

A onda se na samom kraju to desilo kada je došla presuda...

... poslije toga nije moglo da se desi ništa gore. Onda smo odlučili da ćemo morati da izađemo u javnost i svima kažemo šta se desilo. Zapravo moj otac je rekao, „Marte sada moraš da pričaš sa svima”. To sam i uradila. Borila sam se za život.

Prema navodima arapske štampe, vi ste povukli optužbu za silovanje prije suđenja. U njima je navedeno da ste imali dobrovoljan seks. Je li to tačno?

Jeste.

Zašto ste to uradili?

Policija i tužilaštvo su mi rekli da je ovaj slučaj veoma teško dokazati i da nema štanse da će mi iko povjerovati, pa čak ni sud. Kazali su da najbolje što mogu da uradim jeste da povučem svoje optužbe za silovanje, što bi im olakšlo da zatvore slučaj i da nas izvedu iz Dubaija. Čak me je i moj šef tada ohrabrivao da to uradim.

Dalelv je radila od 2011. u jednoj kompaniji za dizajn enterijera u Kataru. U Dubaiju je obavljala posao za kompaniju, a muškarac koga je optužila za silovanje takođe radi za tu firmu. Prema njenoj verziji događaja, ona je uzela taksi zajedno sa kolegom do hotela nakon žurke na koju su bili u martu. Ona je bila pijana i zamolila ga je da je otprati do njene sobe. Umjesto toga, pošto su se malo ubjeđivali, ona je otišla u njegovu sobu gdje je zaspala. Tvrdi da je bila napadnuta sljedećeg jutra.

Odjednom ste bili optuženi za krivično djelo jer je seks van braka nezakonit u Dubaiju.

To je bila velika greška s moje strane. U tom momentu samo sam željela da se vratim kući. Kasnije na sudu, pošto su me advokati posavjetovali, vratila sam sam se originalnoj verziji da sam silovana.

Policija i tužilaštvo su mi rekli da je ovaj slučaj veoma teško dokazati i da nema štanse da će mi iko povjerovati, pa čak ni sud

Ali vam sudije nisu povjerovale.

Stekla sam utisak da mi jesu vjerovali. Imali smo dokaze - podudaranje DNK, snimak sa nadzorne kamere, kao i jednog svjedoka. Kad smo dobili presudu, bili smo veoma iznenađeni.

Nikada niste javno kazali ime čovjeka koga ste optužili za silovanje. Zašto to niste uradili?

Iz obzira prema njegovoj porodici. Samo ću reći da je on iz Sudana. Bili smo kolege godinu i po. Ne želim da dam nikakvu informaciju o tome ko je on - to je u potpunosti njegova odluka.

Da li ste od te noći bili u kontaktu s njim?

Nisam. Međutim, on je bio na svakom ročištu, tako da sam ga vidjela svaki put. On je dobio kaznu od 13 mjeseci, ali je i on pomilovan kao i ja.

Kada ste otišli u policiju? Je li to bilo odmah nakon napada?

Da, bila sam silovana kada sam se probudila. Neko je kucao na vrata i on je otvorio. U tom momentu samo sam istrčala. Otrčala sam na recepciju i odmah pozvala policiju.

Kako su se odnosili prema vama poslije toga?

Moje iskustvo govori da mi nisu vjerovali. Bilo je dosta pitanja na osnovu kojih sam to zaključila. Bilo je pitanja o samom seksualnom činu i kazali su da mi ne vjeruju. Nakon što sam dala izjavu, pitali su me jesam li zvala policiju jer mi se nije dopalo.

Poslodavac vam je dao otkaz prije nekoliko dana.

To je tačno. Suspenovana sam nakon hapšenja zbog „neprikladnog ponašanja”. A nakon što me je sud proglasio krivom, otpustili su me. Pismo u kome me obavještavaju da sam suspenovana bilo je teško, ali je još teže bilo pismo da sam otpuštena.

Dalelvin poslodavac sa suprugom

Najnoviji navodi štampe nagovještavaju da bi vaš šef htio da vas ponovo primi na posao. Šta mislite o tome?

Vidjela sam taj članak i mislim da o tome treba da razgovaram sa svojim šefom prije nego što dam izjavu o tome.

Gospođo Dalelv, ponašate se izuzetno diplomatski. Očekivali smo da ćemo razgovarati sa osobom koja će biti daleko otvorenija. Vi ste čak imali prijateljske riječi za vladu u Dubaiju prije nego što ste otišli. Da li vas je neko pokušao da zastraši?

Sve vrijeme dok sam bila u Dubaiju mogli su sa mnom da rade šta su htjeli i to je bilo veoma zastrašujuće. Ali, ovdje takođe moramo biti pošteni: emir je pomilovao nekoga prije nego što je ta osoba otišla u zatvor, a to se nije desilo nikada prije. Ja sam odlučila da budem srećna zbog činjenice da sam došla kući i da nisam morala da idem u zatvor na 16 mjeseci. Ne želim da mislim o svim tim drugim aspektima.

Da li možete da zamislite da ikada ponovo otputujete u neku arapsku zemlju?

I ovdje takođe moram da vam dam prilično diplomatski odgovor. Ima toliko mjesta na svijetu koja još nisam vidjela, tako da želim da vidim ta mjesta prije nego što se opet vratim (u Dubai).

Prevela: Danka Vraneš Redžić

Galerija

Bonus video: