Zeleno svjetlo

Španija odlučila da izruči Luku Bojovića Srbiji

Dopis koji je stigao ima 60 stranica na španskom jeziku i kada budu prevdene biće poznato šta se sve u njemu navodi, kažu u Ministarstvu pravde
6 komentar(a)
Luka Bojović, Foto: Fonet
Luka Bojović, Foto: Fonet
Ažurirano: 26.07.2013. 16:36h

U srpsko Ministarstvo pravde juče je stigao dopis iz Španije da je tamošnji Savjet ministara odobrio na sjednici održanoj 12. jula izručenje Srbiji Luke Bojovića, koji je optužen da je kao novi vođa zemunskog klana organizovao ubistva.

Luka Bojović pred sudom u Španiji se usprotivi izručenju Srbiji, piše Blic.

Dopis koji je stigao ima 60 stranica na španskom jeziku i kada budu prevdene biće poznato šta se sve u njemu navodi, kažu u Ministarstvu pravde.

Odluka je donijeta da bi se Bojoviću, koji je februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, u Srbiji sudilo za tri ubistva i da bi bio upućen na izdržavanje kazne od 1,3 godine zbog nelegalnog posjedovanja oružja i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja službenih isprava.

Bojovića, Vladimira Milisavljevića - Budalu, Sinišu Petrića i Vladimira Mijanovića španska policija uhapsila je u Valensiji februara 2012. Srbija jedino nije tražila izručenje Mijanovića.

Za Vladimira Milisavljevića je ranije iz Španije stigao dopis da se odobrava njegovo izručenje, ali kada se oknčaju postupci koji su u toj zemlji pokrenuti protiv njega.

Bojvić i njegova grupa i u Španiji su osumnjičeni za više krivičnih djela, između ostalog i ubistvo Milana Jurišića - Jureta, takođe pripadnika zemunskog klana

Luka Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo poslije hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih tjelohranitelja. Bojovića je sa ovim ubistvima povezao Kalinić, koji je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010.

Srpska policija povezuje Luku Bojovića i sa nizom ubistava poveznih sa crnogorskim državljanima, iako ni za jedno od njih nije zvanično optužen. Srpska i crnogorska policija prije nekoliko dana uhapsile su Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića i Nikšićanina Ratka Koljenšića, zbog sumnje da su upravo iz osvete Bojoviću organizovali ubistvo njegovog brata Nikole 29. aprila 2013. godine.

Oko za oko: Srpska policija vjeruje da je Nikola Bojović ubijen iz osvete >>>

Preporučujemo za Vas