Španija: Mašinovođa se na Fejsbuku hvalio velikim brzinama

Ulazeći u kobnu krivinu Fransisko Hose Garson viknao je: "Idem 190! Izletjeli smo iz šina, šta da radim? Nadam se da nema mrtvih, oni će mi biti na savjesti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 14:28h

Mašinovođa voza koji je izletio iz šina u Španiji imao je običaj hvaliti se postignutim brzinama, pa se tako prošle godine pohvalio i na Fejsbuku da je vozio 200km/h.

Kako britanski "Indipendent", nakon što je saopšteno da je uzrok tragedije vjerovatno prekomjerna brzina, istraga je usmjerena na vozača.

Španski mediji navode da je on pri ulasku u kobnu krivinu, u kojoj je dozvoljena brzina 80 na sat, preko radio veze viknuo: "Idem 190! Izletjeli smo iz šina, šta da radim? Nadam se da nema mrtvih, oni će mi biti na savjesti".

Fotografija je postavljena u martu prošle godine, kada mu je jedan prijatelj rekao da će "ostati bez poena u vozačkoj ako ga uhvati policija"

Mašinovođa Fransisko Hose Garson (52) pretrpio je samo lakše povrede u nesreći na liniji Madrid-Ferol, a iako nije uhapšen, on se nalazi pod prismotrom u bolnici, u formalnom pritvoru, i označen je kao glavni predmet istrage.

Kako se navodi, njemu prijete optužbe za ugrožavanje bezbjednosti.

Predsjednik transportne kompanije Renfe Hulio Gomez-Pomar rekao je za medije da je Garson zaposlen u toj kompaniji već 30 godina i da na dionici na kojoj je došlo do nesreće upravlja vozovima od 2010. godine.

Istraga će sigurno obuhvatiti i Garsonov Fejsbuk profil, koji je tokom jučerašnjeg dana "skinut" sa društvene mreže, ali ne prije nego što su španski mediji uspjeli da skinu fotografije na kojima se vidi brzinomjer Garsonovog voza u trenutku kada pokazuje brzinu veću od 200km/h.

Fotografija je postavljena u martu prošle godine, kada mu je jedan prijatelj rekao da će "ostati bez poena u vozačkoj ako ga uhvati policija".

Garson je odgovorio "Bilo bi zabavno proletjeti pored policije toliko brzo da im poskoči radar, he-he, koliku bi kaznu Renfe dobila".

Iako se vjeruje da je tragediju izazvala ljudska greška, ispituju se i digitalni bezbjednosni sistemi voza, kao i "crna kutija" koju su sa mjesta nesreće pokupili istražitelji.

U prvim satima uviđaja, nezvanično se moglo čuti da nije bilo tehničkih problema, ali mediji navode da je krivina u kojoj je voz iskočio iz šina jedna od onih u kojima španska željeznica koristi automatizovane sisteme za kontrolu brzine, koji bi trebalo da sami usporavaju kompozicije.

Galerija

Bonus video: