U Rimu i Kalabriji

Italija: Velika akcija hapšenja mafije, kalabrijski bos "propjevao"

Krivična djela koja se istražuju idu od iznuđivanja, preko ubistva i međunarodnog šverca droge do ilegalne kontrolne nad tržištem poker aparata
58 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 23:43h

Italijanska policija jutros je izvela velike operacije protiv mafije u primorskoj oblasti blizu Rima u u Kalabriji.

Akcija u Rimu, usredsređena na primorsko predgrađe Ostija, navodno je najveća do sada blizu prijestonice. Meta su tri kriminalne bande.

„Korijere dela sera“ je objavio da je zadat „smrtonosni udarac“ klanovima Fašani, Triasi i Dagati, koji godinama dominiraju organizovanim kriminalom u toj oblasti.

Krivična djela koja se istražuju idu od iznuđivanja, preko ubistva i međunarodnog šverca droge do ilegalne kontrolne nad tržištem poker aparata.

Vinćenco Triasi i njegova supruga su uhapšeni na španskom ostrvu Tenerife zahvaljujići saradnji sa Interpolom.

Klan Triasi klan je navodno blisko povezan sa sicilijanskom mafijom Koza Nostra.

U operaciji na jugu je uhapšeno 70 osoba, uključujući ljekare, advokate i preduzetnike, u gradu Lamecija Terme.

Mafijaški klan iz Kalabrije je inscenirao na stotine saobraćajnih udesa svake godine da bi mu bili isplaćeni milioni eura od osiguranja, kojima su kupovali drogu i oružje, saopštila je juče policija.

Prevara sa osiguranjem je samo jedna od optužbi protiv uhapšenih tokom jutrošnjih racija u gradu blizu italijanskog „prsta“.

„Bos je pomoću osiguravajuće prevare upravljao klanom, kupovao oružje i drogu i isplaćivao svoje ljude,“ rekao je Rojtersu Rodolfo Ruperti, šef policijske jedinice koja je vodila istragu.

Na platnom spisku klana su bili lokalna osiguravajuća društva, advokati i automehaničari, koji su pomgli u izvođenju prevare koja mu je donosila više od milion eura godišnje, dodao je Ruperti. Zaplijenjena je imovina vrijedna 1,2 miliona eura.

Bos Đuzepe Đampa (32) je iznuđivao novac od lokalnih kompanija i prodavao glasove klana najboljem ponuđaču na izborima za gradonačelnika 2010, saopštila je policija.

Pomak u istrazi je napravljen kada je Đampa postao doušnik, što je puno manje uobičajeno za brutalnu i zatvorenu kalabrijsku mafiju Ndrangetu nego za Siciliju ili Napulj. Istražitelji nisu saopštili zašto je Đampa odlučio da pruži dokaze.

U Rimu je otvorena istraga protiv kalabrijskog senatora Pjera Ajela iz stranke Narod slobode (PDL) bivšeg premijera Silvija Berluskonija zbog navodne kupovine glasova, javila je Ansa.

Drugi političar PDL-a, Đanpalo Bevilakva, zamjenik šefa kompanije koja upravlja lokalnim aerodromom, uhapšen je zajedno sa zatvorskim stražarima osumnjičenim da su bili na platnom spisku mnafijaškog bosa. Finansijska policija je uhapsila nekoliko lokalnih biznismena, uključujući proizvođača pirotehničkih sredstava, koji je osumnjičen da je klan snabdijevao eksplozivom.

Đampa je osumnjičen da je naručio oko 20 ubistava u mafijaškom ratu za kontrolu nad gradom između 2005. i 2011. Juče je uhapšen i plaćeni ubica, za kojeg se vjeruje da stoji iza 11 likvidacija, rekao je Ruperti.

„Taj mafijaški sistem ne samo da je Lameciju Terme preplavio krvoprolićem i ubistvima nego je uništio ionako slabu lokalnu privredu,“ rekao je šef regionalne policije Gvido Marino.

Ruperti, šef policije grada Katanzaro, rekao je za CNN da je istraga bacila svjetlo na „sivu zonu“ odnosa između političara, biznismena i mafijaških grupa.

Galerija