U Kijevu brutalno prebijen jedan od vodećih aktivista Femena

Svjatski je primljen u bolnicu sa povredama lica, sa sumnjom na prelom vilice, polomljenih zuba i gubitkom krvi
78 pregleda 2 komentar(a)
Femen, Foto: Beta/AP
Femen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.07.2013. 14:40h

Vodeći muški aktivista ukrajinskog feminističkog pokreta "Femen" Viktor Svjatski brutalno je pretučen u noćašnjem napadu, saopštila je danas ta grupacija.

"Femen" je ocijenio da je taj napad čin zastrašivanja pred posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Ukrajini krajem sedmice zbog učešća na proslavi 1.025. godišnjice prihvatanja hrišćanstva u drevnoj Rusiji, za koju aktivisti tog feminističkog pokreta planiraju proteste.

Svjatski je primljen u bolnicu sa povredama lica, sa sumnjom na prelom vilice, polomljenih zuba i gubitkom krvi u napadu koji se desio noćas u centru Kijeva, navedeno je u saopštenju "Femena".

"Femen" je Svjatskog opisao kao "političkog konsultanta" koji radi za tu grupaciju, dok ukrajinski mediji prenose da je on jedan od ideologa tog pokreta

Pokret je za taj napad okrivio pripadnike Ukrajinske bezbjednosne službe (SBU), Ruske federalne bezbjednosne službe (FSB) i njihove kolege iz Bjelorusije, čija bezbjednosna služba i dalje nosi naziv KGB, prenela je agencija AFP.

Aktivistkinje "Femena" postale su poznate u Ukrajini i van granica te zemlje po isticanju parola na golim grudima u znak protesta protiv diskriminacije žena i drugih kršenja ljudskih prava.

"Femen" je Svjatskog opisao kao "političkog konsultanta" koji radi za tu grupaciju, dok ukrajinski mediji prenose da je on jedan od ideologa tog pokreta.

"Pozvali smo ga da nam pomogne da organizujemo neke projekte nekoliko dana prije posjete Putina", rekla je Ana Hutsol, jedna od liderki "Femena" i dodala da je jedan od nekoliko ljudi koji su pretukli Svjatskog vikao: "Reci im (ženskim aktivistima Femena) da će one biti sljedeće".

Putin treba da doputuje u Ukrajinu krajem vikenda kako bi se susreo sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem i prisustvovao ceremoniji proslave 1.025. godišnjice hrišćanstva u Rusiji i Ukrajini.

Očekuje se da će se Putinu pridružiti i ruski patrijarh Kiril, koga su prošle godine po dolasku na kijevski aerodrom dočekale aktivistkinje "Femena" s natpisima na golim grudima.

U Kijevu se očekuje i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je takođe meta protesta "Femena" zbog suzbijanja opozicije u Belorusiji.

Putin se suočio s protestima aktivistkinja "Femena" za vrijeme posjete trgovinskom sajmu u Njemačkoj u aprilu, kada je bio u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel.

U saopštenju "Femena" je navedeno da su Putin, patrijarh Kiril i Lukašenko "stari neprijatelji" te grupacije i da je cilj noćašnjeg napada bio da se spriječe protesti aktivista zbog njihove posjete.

Bonus video: