TRAŽE OSTAVKU

Bugarska: Protesti traju već 40 dana

Policija obezbjeđuje zgrade savjeta ministara, predsjedništva i parlamenta gdje se raspravljalo o rebalansu budžeta za 2013. godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 00:10h

Demonstranti su se i danas 40. dan zaredom okupili u centru Sofije u znak protesta zbog korupcije i siromaštva, pozivajući vladu da podnese ostavku.

Policija obezbjeđuje zgrade savjeta ministara, predsjedništva i parlamenta gdje se raspravljalo o rebalansu budžeta za 2013. godinu, prenosi bugarska agencija BTA.

U međuvremenu su pristalice vlade održale kontramiting kod Nacionalne palate kulture, a najavili su da će se 25. jula okupiti ispred njemačke ambasade, a 26. kod američke.

Bugarska je dobila novu vladu poslije prijevremenih izbora koji su održani 12. maja, nakon što je prethodni kabinet podnio ostavku usred protesta protiv oštrih mjera štednje.

Postavljanje kontroverznog medijskog magnata Deljana Peevskog na čelo nacionalne bezbjednosne agencije razgnijevilo je javnost i dovelo do protesta, koji se od 14. juna svakodnevno organizuju.

Odluka o imenovanju Peevskog je odmah poništena, ali demonstranti i dalje optužuju vladu da je iskorumpirana i traže da podnese ostavku.

Galerija

Preporučujemo za Vas