Francuzi ne vjeruju u budućnost EU

Anketu je između 10. i 26. maja u 28 zemalja članica EU sproveo Eurobarometar, koji redovno istražuje stavove gradjana EU o Uniji.
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 18:19h

Većina Francuza ne vjeruje u budućnost EU, Njemci su nešto veći optimisti, dok su najveći pesimisti građani zemalja najjače pogođenih ekonomskom krizom, pokazuju rezultati ankete koji su objavljeni danas.

Anketu je između 10. i 26. maja u 28 zemalja članica EU sproveo Eurobarometar, koji redovno istražuje stavove gradjana EU o Uniji.

Prema rezultatima, 52 procenata Francuza su pesimisti kada je riječ o budućnosti EU, 68 odsto je ubijeđeno da najgori talas krize tek treba da dođe, dok njih 92 odsto ekonomsku situaciju u Francuskoj ocjenjuje kao veoma lošu.

Njemci su nešto veći optimisti od Francuza, pošto u budućnost Unije vjeruje njih 55 odsto, dok su najveći pesimisti građani zemalja najteže pogođenim krizom - Grci, Portugalci i Kiprani.

Deset mjeseci uoči evropskih parlamentarnih izbora, 55 odsto francuskih građana ne vjeruje da njihov glas ima uticaj u EU, a 67 odsto priznaje da i ne zna koja prava imaju kao građani Unije.

Nešto više od 60 odsto Francuza se osjećaju kao građani EU, što je za jedan procenat manje od evropskog prosjeka i 12 odsto manje nego u Njemačkoj.

Rekord u tom smislu drži Luksemburg, gdje se 88 odsto stanovništva osjećaju kao građani Unije. Ekonomsku i monetarnu uniju podržava 72 procenata Francuza, četiri procenata manje nego što je slučaj u Njemačkoj. Drugačiji stav, međutim, imaju Britanci, među kojima se velika većina - 79 odsto, protivi ekonomskoj uniji.

Bonus video: