Britanska kraljevska porodica presrećna zbog rođenja nasljednika

Kraljevska porodica je saopštila da se Kejt porodila u 16:24 i da je na svijet donijela dječaka teškog 3,79 kg
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 07:01h

Princ Vilijam i njegova supruga Kejt juče su dobili sina koji je sada treći u redu za britansku krunu, okončavši tako nedjelje grozničavih spekulacija i iščekivanja kraljevske bebe.

Ime prvog djeteta vojvode i vojvotkinje od Kembriža biće objavljeno kasnije.

„Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža rodila je sina u 16.24. Beba je teška 3,8 kilograma. Vojvoda od Kembridža je prisustvovao rođenju. Kraljica, vojvoda od Edinburga, princ od Velsa, vojvotkinja od Kornvola, princ Hari i članovi obje porodice su obaviješteni i oduševljeni su viješću. Njeno kraljevsko visočanstvo i njeno dijete se dobro osjećaju i prenoćiće u bolnici“, navedeno je u saopštenju Klarens hausa.

Nakon objave o rođenju djeteta, uzvici oduševljenja prolomili su se kroz masu novinara i građana okupljenih ispred bolnice „Sent Meri“ u Londonu od kojih su mnogi kampovali ispred bolnice nekoliko dana pošto je porođaj zvanično bio najavljen za kraj protekle nedjelje, prenio je Rojters.

„Moja supruga i ja smo presrećni zbog rođenja mog prvog unuka. Ovo je nevjerovatno poseban trenutak za Vilijama i Ketrin i mi smo jako uzbuđeni zbog njih i rođenja njihovog dječaka“, rekao je princ Čarls.

Princ Vilijam i Kejt predstavljaju novo lice viševjekovne institucije koji se istovremeno drže njenih najboljih tradicija i idu u korak s vremenom. Asošiejtid pres je objavio spisak tradicionalnih običaja u vezi sa rođenjem kraljevske bebe. Nekih od njih mladi bračni par se pridržavao, neki su donekle izmijenjeni.

Rođenje kod kuće

Do samo prije nekoliko decenija običaj je bio da se kraljevka beba, kao uostalom i mnoge druge bebe, rađa kod kuće. Kraljica Elizabita II rođena je u privatnoj porodičnoj kući u Londonu, a svoje sinove Čarlsa, Endrjua i Edvarda rodila je u Bakingemskoj palati. Njena jedina kćerka, princeza Ana, rođena je u Klarens hausu. Ovaj običaj se promijenio 1980-ih kada su i princ Vilijam i princ Hari rođeni u privatnoj bolnici „Sent Meri“ u centru Londona u kojoj je sinoć rođen i Vilijamov sin, budući britanski kralj.

Školovanje kod kuće

Dugo su se pripadnici kraljevske kuće školovali kod privatnih nastavnika. Kraljicu je kod kuće podučavao njen otac, privatni učitelji i guvernante i nikada se nije miješala sa običnim građanima bilo u školi, na koledžu ili univerzitetu. Čarls je bio prvi nasljednik trona koji je išao u školu, kao i Vilijem i Kejt, a bez sumnje isto će postupiti i sa svojim djetetom.

Očevi u porođajnoj sali

Vilijam je još ranije najavio da će prisustvovati Kejtinom porođaju, što su i očekivali mnogi savremeni roditelji. I njegov otac Čarls postupio je isto o čemu je kasnije pisao u pismu kumi. „Tako sam zahvalan što sam bio pored Dajaninog kreveta sve vrijeme jer se, na kraju krajeva, zaista osjećam kao da sam podijelio sa njom čin rađanja”, napisao je Čarls nakon Vilijamovog rođenja.

Stvari su bile prilično drugačije kada se rađao Čarls. Kada je kraljica (tada princeza Elizabeta) krenula na porođaj, njen muž, princ Filip, igrao je skvoš u palati – „neuznemiren, mada ne i ravnodušan“, primijetio je Čarlsov biograf Džonatan Dimblbi.

Prisustvo zvaničnika

Ranih 1900-ih, a vjerovatno i ranije, običaj je bio da vladini zvaničnici prisustvuju rođenju kraljevske bebe. Na primjer, kada je kraljica rođena 1926, među doktorima je bio i državni sekretar. Aktuelna državna sekretarka Tereza Mej kazala je da se po ovoj viševjekovnoj tradiciji od zvaničnika zahtijevalo da prisustvuju „kao dokaz da je to zaista kraljevska beba i da beba nije prošvercovana unutra“.

Srećom po Kejt ova praksa je ukinuta još u doba Džordža VI. Smatra se da je ovaj običaj povezan sa zavjerom iz 1688. kada su se pojavile glasine da je navodno dijete Džejmsa II prokrijumčareno u porođajnu salu.

Ime(na)

Osim bebinog pola, najveće interesovanje uoči rođenja kraljevske bebe bilo je njeno ime. Na kladionicama trenutno vodi ime Džordž, poslije koga se dobro kotira i Džejms. Da je Kejt rodila kćerku, načešća imena koja su se pominjala bila su Aleksandra, Šarlot i Elizabeta. U svakom slučaju, malo će potrajati dok javnost ne sazna ime budućeg vladara. Kada je rođen Vilijam trebalo je da prođe cijela nedjelja dana prije nego što mu je objavljeno ime.

Većina pripadnika kraljevske kuće ima tri do četiri imena uglavnom kombinovana u čast prethodnih monarha ili rođaka. Puno ime kraljice je Elizabeta Aleksandra Meri po njenoj majci, prababi i babi, dok je Vilijamovo puno ime Vilijam Artur Filip Luis.

A prezime?

Članovi kraljevske kuće ne moraju da imaju prezime. Ispravna titula nove bebe biće „njegovo kraljevsko veličanstvo princ (ime) od Kembridža“. Ukoliko bude potrebno, sadašnji članovi kraljevske kuće mogu da koriste prezime Mauntbaten - Vindsor koje je usvojeno 1960. za svu kraljičinu djecu (Vindsor predstavlja porodično ime koje je usvojio kralj Džordž V1917. kako bi zamijenio varijantu Saks-Koburg-Gota, a Mauntbaten je prezime princa Filipa).

Krštenje

Kraljevske bebe se uglavnom zvanično krste nekoliko dana ili nedjelja nakon rođenja.

Glasnik i Tviter

Saošpštenje iz Klarens hausa u kome su objavljeni detalji rođenja, unekoliko je bilo drugačije od tradicionalnih objava. Naime, saopštenje je izdato neposredno prije nego što je potpisani medicinski bilten napustio bolnicu „Sent Meri“. To je učinjeno da bi se „što brže i jednostavnije“ saopštila vijest o rođenju bebe. Zatim je na tabli ispred Bakingemske palate postavljen memorandum sa saopštenjem u kojem je stajao bebin pol, težina i tačno vrijeme rođenja.

Do sada je koverta sa ovim detaljima po glasniku slata iz bolnice u Bakingemsku palatu, odakle su se onda obavještavali građani. Ova vijest je sinoć objavljena i na Tviter nalogu Bakingemske palate.

Galerija

Bonus video: