Rahoj pristao da pred parlamentom priča o korupcionaškoj aferi

Pojaviću se pred parlamentom da bih dao detaljna objašnjenja, jer vjerujem da je to mjesto na kome tako nešto treba da učinim, rekao je Rahoj
58 pregleda 0 komentar(a)
Mario Rahoj, Foto: Reuters
Mario Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2013. 18:22h

Španski premijer Marijano Rahoj saopštio je danas da će se pojaviti pred parlamentom, kako bi odgovorio na pitanja vezana za veliki skandal koji se odnosi na finansiranje njegove stranke.

Rahoj je ovu odluku donio pošto su opozicioni socijalisti prije nekoliko dana najavili da će, ako odbije da se pojavi pred parlamentom, tražiti simbolično glasanje o nepovjerenju premijeru.

"Razgovarao sam sa predsjednikom parlamenta i rekao mu da ću zatražiti da izađem pred parlament krajem mjeseca ili početkom avgusta", rekao je Rahoj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Rahojeva vladajuća partija desnog centra - Narodna stranka ima apsolutnu većinu u parlamentu i mogla je da blokira ovu odluku, ali je premijer popustio pod sve jačim pritiskom socijalista i prijetnjom simboličnim glasanjem o nepovjerenju, podsjetio je AFP.

"Pojaviću se pred parlamentom da bih dao detaljna objašnjenja, jer vjerujem da je to mjesto na kome tako nešto treba da učinim", rekao je Rahoj.

Rahoj je u prošle nedjelje odbacio zahtjeve da podnese ostavku nakon što su u medijima objavljene poruke sa mobilnog telefona koje je razmjenjivao sa blagajnikom svoje stranke, a koji je, takođe, učestvovao u aferi oko ilegalnih uplata novca i tajnih računa u Švajcarskoj.

Blagajnik Luis Barsenjas tvrdio je da je i Rahoj tajno primao novac što je premijer demantovao.

Špance su razgnjevile vijesti o optužbama za korupciju pošto je zemlja pogođena mjerama štednje i visokom stopom nezaposlenosti, zbog čega su u Madridu organizovani protesti.

Bonus video: