Španci od premijera traže objašnjenje korupcionaške afere

Anketa je pokazala da 89,1 odsto ispitanika vjeruje da Rahoj treba da odgovori na optužbe da je od svoje partije primao ilegalne uplate iz tajnih fondova uoči pobjede na izborima 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 19:52h

Skoro devet od 10 Španaca misli da premijer Marijano Rahoj, koji se nalazi na meti napada zbog korupcionaškog skandala, treba da objasni svoje postupke.

Anketa, objavljena u dnevnom listu "El Mundo", pokazala je da 89,1 odsto ispitanika vjeruje da Rahoj treba da odgovori na optužbe da je od svoje partije primao ilegalne uplate iz tajnih fondova uoči pobjede na izborima 2011.

Samo 2,4 odsto anketiranih smatra da Rahoj, koji je kazao da nikada neće podnijeti ostavku zbog te afere, nema potrebe da da svoju verziju priče.

Pritisak na španskog lidera je povećan tokom prošle sedmice sa novim naznakama da je on možda primio ilegalne uplate iz fonda koji je vodio blagajnik Luis Barsenjas.

Barsenjas je tvrdio da je i Rahoj tajno primao novac, što je premijer demantovao. On je prošlog ponedjeljka rekao u sudu da je Rahoj primio 25.000 eura gotovine 2010. godine.

Već odbio da podnese ostavku zbog sumnji u korupciju: Rahoj (Foto: Beta/AP)

Optužbe za korupciju razgnjevile su Špance, koji su u recesiji sa rekordnom stopom nezaposlenosti iznad 27 odsto, pa su se 14. jula desetine demonstranata okupile ispred sjedišta Narodne partije u Madridu.

Hiljade demonstranata okupile su se i 18. jula u centru Madrida ispred sjedišta vladajuće Narodne partije da bi tražili ostavku premijera.

Te demonstracije su uslijedile nakon što su lideri opozicije pozvali Rahoja da objasni svoje postupke pred parlamentom ili da se suoči sa glasanjem o povjerenju, preneo je AP.

Galerija

Bonus video: