Francuska: Incidenti i protesti zbog burke

Očevici kažu da je dječak pogođen projektilom iz "fleš-bola" (flash-ball) francuskog nesmrtonosnog oružja koje policija koristi protiv demonstranata na bliskom odstojanju
72 pregleda 8 komentar(a)
protesti Francuska, hidžab, Foto: Blogs.reuters.com
protesti Francuska, hidžab, Foto: Blogs.reuters.com
Ažurirano: 20.07.2013. 17:33h

Jedan dječak je teško ranjen u sukobu policije i demonstranata kod Pariza, posle hapšenja muslimana koji se usprotivio legitimisanju svoje prekrivene žene.

Jedan 14-godišnji dječak je ranjen u oko projektilom nepoznatog porijekla, rekao je tužilac i najavio istragu.

Očevici kažu da je dječak pogođen projektilom iz "fleš-bola" (flash-ball) francuskog nesmrtonosnog oružja koje policija koristi protiv demonstranata na bliskom odstojanju.

To oružje može da ispaljuje razne projektile, a obicno se koriste gumene kuglice prečnika 44 milimetra. Do sada su registrovani jedno teško ranjavanje tim oružjem, takođe u oko, i jedna smrt od srčanog udara tokom akcije u kojoj je korišćen "fleš-bol".

U Trapu, popularnom kosmopolitskom gradu sa 30.000 stanovnika, gdje žive mnogi muslimani, grupa od 250 ljudi je sinoć kamenjem gađala policiju koja je odgovorila "šok-bombama" i suzavcem.

Demonstranti su protestovali zbog hapšenja stanovnika koji se usprotivio legitimisanju svoje supruge odjevene u "nikab". On je napao policajca i pokušao da ga zadavi, kaže tužilac.

Napadač je uslovno pušten na slobodu do suđenja.

Udruženje protivnika islamofobije u Francuskoj (ČIF), na osnovu svjedočenja žene, govori da je uzrok incidenta to što je policija "provocirala".

Posle uličnih sukoba prošle noći je uhapšeno šest ljudi. Danas je mirno, ali su policajci raspoređeni u centru grada.

Zakon od aprila 2011. zabranjuje prekrivanje lica na javnom mjestu i predviđa i kazne.

Manjina muslimanskih žena u Francuskoj prekriva lice ili nosi "burku" - tradicionalnu odjeću Avganistanki.

Po nedavnom zvaničnom izvještaju, od aprila 2011. je obavljeno 705 kontrola zbog prijava takvog načina odjevanja na javnom mjestu, uključujući 423 potpuno pokrivene žene. Osnovana je bila 661 takva prijava. Incidenata je bilo tokom dvije kontrole.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava (EĆR) uskoro će odlučiti o zahtjevu muslimanki koje su protestovale zbog zabrane tradicionalne odjeće.

Pored toga, nekoliko žena koje stalno nose "hidžab" - maramu koja pokriva kosu, a to je zabranjeno u školi, ali ne i na javnom mjestu, nedavno je podnijelo tužbu zbog napada na ulici.

Dvojica su 16. jula osuđena na dva mjeseca zatvora jer su, takođe u Trapu, napali jednu ženu s "hidžabom".

Predsjednica ekstremno-desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen (Marine Le Pen) je ocijenila da su sukobi oko toga posljedica "masovnog doseljavanja".

Bonus video: