Italija: Izrečene kazne za slučaj "Konkordija"

Nagodbe su obrađivane odvojeno od suđenja kapetanu "Koste konkordije" Frančesku Sketinu, koji je optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda.
4 komentar(a)
Kosta konkordjia, Foto: Beta/AP
Kosta konkordjia, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.07.2013. 11:46h

Italijanski sud prihvatio je danas nagodbu i osudio pet zaposlenih kompanije "Kosta kroćere" čiji se kruzer "Kosta konkordija" nasukao i prevrnuo 2012. godine, kada su stradale 32 osobe.

Petorica zaposlenih su osuđeni za višestruko ubistvo iz nehata i nemar. Sud u italijanskom gradu Groseto je koordinatora za krize kompanije "Kosta kroćere" Roberta Feraninija kaznio sa dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

Direktor brodskog hotela dobio je kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, a kormilar i još dva oficira osuđeni su na kazne od jedne godine i osam mjeseci do jedne godine i 11 mjeseci.

Nagodbe s njima su obrađivane odvojeno od suđenja kapetanu "Koste konkordije" Frančesku Sketinu, koji je optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda.

Putnički luksuzni kruzer "Kosta konkordija" nasukao se na stijenu i prevrnuo kod ostrva Djiljo, u pokrajini Toskana, jer se previše približio obali u namjeri da "pozdravi" stanovnike ostrva. Na brodu je bilo 4.229 putnika i članova posade.

Kapetan je u četvrtak zatražio od sudija da narede istraživanje ostataka luksuznog kruzera kako bi se utvrdilo zašto su mu električni i ostali sistemi otkazali pošto se nasukao.

Odbrana je zatražila nagodbu prema kojoj bi Sketino dobio tri godine i pet mjeseci zatvora u zamjenu za djelimiccno priznanje krivice za brodolom.

Bonus video: