Belgija: Albert Drugi prepušta kraljevsku stolicu sinu

Albert Drugi će se danas posljednji put obratiti naciji, održavanjem tradicionalnog govora uoči nacionalnog praznika.
77 pregleda 2 komentar(a)
Albert Drugi, Foto: Beta/AP
Albert Drugi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.07.2013. 13:38h

Belgijski kralj Albert Drugi abdiciraće sjutra u korist svog sina, prestolonasljednika Filipa i postati prvi vladar Belgije koji je svojevoljno napustio presto.

Albert Drugi (79) će, uslovljen lošim zdravstvenim stanjem, presto predati na 21. jul, dan nacionalnog praznika Belgije.

On će, tako, sjutra oko 10 časova i 30 minuta, potpisivanjem abdikacije okončati gotovo dvodecenijsku vladavinu. Prestolonasljednik Filip će dva i po sata kasnije položiti zakletvu pred oba doma belgijskog parlamenta, što je običaj koji je 21. jula 1831. godine utemeljio njegov djed Leoplod Prvi.

Time će Filip, koji ima 53 godine, postati sedmi kralj Belgije, njegova supruga, sadašnja princeza Matilda, kraljica, a njihova dvanaestogodišnja ćerka, princeza Elizabeta prestolonasljednica.

Poslije zakletve će novi kralj Filip i njegov otac prisustvovati tradicionalnoj vojnoj i civilnoj paradi, a kasnije i velikom vatrometu u Briselu. Dosadašnji kraljevski par je ove nedjelje održao posljednje zvanične sastanke sa visokom belgijskim zvaničnicima.

Albert Drugi se danas posljednji put obratio naciji, održavanjem tradicionalnog govora uoči nacionalnog praznika, i zamolio Belgijance da "stanu uz budućeg kralja" i da mu "aktivnim učešćem pruže podršku".

"Uvjeren sam da je održavanje kohezije naše federalne države od vitalnog značaja, ne samo za kvalitet našeg zajedničkog života, već i za očuvanje blagostanja svih nas", rekao je monarh u govoru preko televizije.

Mada su ovlašćenja kralja u Belgiji veoma ograničena, Albert Drugi odigrao je centralnu ulogu kao posrednik tokom duge političke krize kada Belgija nije mogla da oformi vladu.

Podržale su ga sve partije, osim separatističke flamanske stranke N-VA. On je drugi kralj u istoriji Belgije koji će abdicirati. Prije njega je pod pritiskom i zbog specifičnih političkih okolnosti to učinio njegov otac Leopold Treći.

Bonus video: