Berluskonijevi saradnici osuđeni zbog prostitucije

Svi okrivljeni su negirali krivicu, a presuda je donijeta nakon što je ranije Berluskoni okrivljen da je plaćao seks s maloljetnim prostitutkama.
0 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Beta/AP
Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.07.2013. 16:54h

Milanski sud izrekao je optužbe trojici saradnika bivšeg premijera Silvija Berluskonija za dovođenje prostitutki na tzv. "bunga-bunga" zabave, koje su organizovane u Berluskonijevoj vili u Milanu.

Šou biznis agent Lele Mora i televizijski voditelj Emilio Fede osuđeni su na po sedam godina zatvora, dok je Nikole Mineti, šou-djevojka koja je postala političar, osuđena na pet godina iza rešetaka, prenio je AFP.

Svi okrivljeni su negirali krivicu, a presuda je donijeta nakon što je ranije Berluskoni okrivljen da je plaćao seks s maloljetnim prostitutkama.

Berluskoniju je, uz kaznu od sedam godina zatvora, doživotno zabranjeno da se bavi politikom. Očekuje se da će on uložiti žalbu na presudu. Kasnije ovog mjeseca, očekuje se odluka Apelacinog suda na kaznu od pet godina zatvora Berluskoniju za utaju poreza.

Viši sud Italije branio je 10. jula svoju odluku o ubrzanju odlučivanja o žalbi bivšeg premijera Silvija Berluskonija na presudu zbog utaje poreza, ističući da je na to bio primoran zbog opasnosti od zastarivanja.

Berluskonijevi saveznici prijete da će blokirati parlament u znak protesta zbog odluke Kasacionog suda da zakaže raspravu 30. jula, prenijela je agencija AP.

Riječ je o značajnom preokretu, jer uobičajeno je potrebno par mjeseci da se zakaže rasprava zbog veoma sporog pravosudnog sistema u Italiji.

Berluskoniju prijeti kazna od pet godina zabrane obavljanja javne funkcije, ako se njegova žalba odbije, odnosno potvrdi presuda.

Apelacioni sud je u maju Berluskonija konačno osudio na četiri godine zatvora za izbjegavanje plaćanja poreza, i potvrdio mu petogodišnju zabranu obavljanja javne funkcije.

U presudi se navodi da je Berluskoni podizao cijene po kojima je njegova medijska grupa "Mediaset" kupovala televizijska prava za emitovanje američkih filmova, a razliku u novcu uzimao za sebe.

AP, međutim, navodi da je, s obzirom na Berluskonijeve godine i ostale okolnosti, malo vjerovatno da će on uopšte ići u zatvor, ukoliko presude budu potvrđene u višim sudovima.

Bonus video: