Austrija: Razbijen lanac trgovine ljudima

Uhapšeni i žrtve su porijeklom iz južnobugarskog regiona Haskovo, a žene su legalno dovođene u Austriju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 16:23h

Austrijska policija uspjela je da razbije bandu trgovaca ljudima u Beču i pri tom oslobodi 21 ženu, koje su bile natjerane na prostituciju.

Policija je pretresla petnaest stanova i uhapsila osam muškaraca, a za još petoricom je raspisala potjernicu.

Više od stotinu policajaca bilo je uključeno u akciju razbijanja bande trgovaca ljudima, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica Vega i Kobra, saopštio je Gerhard Hajmeder iz Pokrajinske kriminalističke službe Beča na današnjoj konferenciji za štampu.

Uhapšeni i žrtve su porijeklom iz južnobugarskog regiona Haskovo, a žene su legalno dovođene u Austriju.

"Silom su primoravane na prostituciju", prenio je Hajmeder, dodajući da su one tjerane da rade "stvari koje nisu željele dobrovoljno".

Zarade su, kako je ukazao, gotovo čitave preuzimali trgovci ljudima.

Prilikom pretresa stanova u Beču pronađeno je oko 3.000 eura u gotovini, knjižice sa ulozima do 13.000 eura, brojni mobilni telefoni i računari, kao i jedna knjiga u kojoj je dokumentovano djelovanje bande.

"Neke žene ne spoznaju da su žrtve", kazao je Haimeder, dodajući da su one sve iz siromašnih kuća i da delimično nisu ni znale da su zbog prostitucije dovedene u Austriju.

Istraga policije pokrenuta je krajem prošle godine, a čuvari reda su, na osnovu zaplijenjene dokumentacije, uvjereni da će optužnica biti uspješno podignuta na osnovu krivičnog djela kriminalnog udruživanja.

Bonus video: