Vlada Italije pred novim testom

Glasanje za smjenu Alfanoa, sekretara partije desnog centra Silvija Berluskonija Narod slobode, zatraženo je poslije deportacije porodice kazahstanskog oligarha
0 komentar(a)
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Enriko Leta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.07.2013. 11:32h

Vlada Italije premijera Leta čeka da li će u parlamentu proći test prilikom glasanja o zahtjevu za smjenu ministra policije i zamjenika premijera Anđelina Alfanoa.

Premijer Enriko Leta pozvao je parlament da podrži njegovog zamjenika i ministra unutrašnjih poslova Anđelino Alfanoa tokom današnjeg glasanja o smjeni koja prijeti da sruši njegovu "krhku" vladajuću koaliciju.

"Ono što ja premijer tražim od vas parlamentaraca je novo glasanje o povjerenju vladi koju imam čast da vodim", rekao je Leta u obraćanju poslanicima Senata prije glasanja o prijedlogu smjene ministra unutrašnjih poslova i zamjenika premijera .

Glasanje za smjenu Alfanoa, sekretara partije desnog centra Silvija Berluskonija Narod slobode, zatraženo je poslije deportacije porodice kazahstanskog oligarha, koja je izazvala kritike u javnosti.

Leta je naveo da je policijski izvještaj pokazao da Alfano nije učestvovao u toj deportaciji koja je, kako je italijanski premijer rekao "sramota" koja je diskreditovala Italiju, prenijela je agencija Rojters.

Premijer je naložio istragu o munjevitoj deportaciji supruge i kćerke odbjeglog kazahstanskog disidenta Muhtara Ablijazova pošto je policija 29. maja izvršila raciju na njihovu rimsku vilu, s obzirom na sumnje u zakonitost te odluke.

Misteriozna operacija u kojoj su Ablijazovljeva supruga Alma Šalabajeva i njihova šestogodišnja kćerka izručene Kazahstanu čarter letom dva dana kasnije pojačala je pritisak na Alfanoa.

Mediji su ga optužili da je izručio Kazahstance pod nalogom Berluskonija, koji je opisao kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva kao "dragog prijatelja“.

Ablijazov je pobjegao iz ove naftom bogate centralnoazijske zemlje pošto je njegova banka BTA nacionalizovana i proglašena nesolventnom 2009. godine.

Bonus video: