Vlada kontradiktorna

Njemačka (ni)je znala za "Prizmu"

Vlada Njemačke demantuje navode da je njemačka vojska 2011. godine znala za američki špijunski projekat "Prizma". Postoji još jedan program istog naziva, tvrdi vlada. Izjave iz vlade kontradiktorne, kaže opozicija
66 pregleda 0 komentar(a)
Prizma, NSA, špijuniranje, Foto: Mashable.com
Prizma, NSA, špijuniranje, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 18.07.2013. 16:56h

Njemačka vlada odbacuje medijske navode da je njemačka vojska još 2011. godine u svojoj misiji u sjevernom Avganistanu bila informisana o američkom špijunskom projektu "Prizma".

Vlada je ukazala na postojanje dva programa istog imena, a opozicija je oštro kritikovala nezadovoljna navodima vlade u Berlinu da ništa nije znala o američkom špijuniranju prije nego što je to objelodanio odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden.

Iz vlade u Berlinu je, kako prenose mediji, rečeno da saradnja njemačkih tajnih službi sa američkim ne krši njemačko zakonodavstvo.
"Prizma"

I posle jednočasovne konferencije za medije u vladi, i dalje je otvoreno pitanje da li između dvije "Prizme" postoji veza i da li je avganistanska "Prizma" dio velikog špijunskog projekta.

Prema riječima portparola njemačke vlade, "Prizma" u Avganistanu nije vrednovana kao tajna i služi zaštiti vojnika na Hindukušu.

Njemački tabliod Bild juče je objavio da je komandant njemačke vojske u Avganistanu vjerovatno već 2011. godine bio informisan o američkom špijunskom programu, pozivajući se na jedan dokument NATO.

U dokumentu je, navodi se, opisano kako treba postupati u slučaju programa "Prizma" i da taj program pripada direktno američkoj tajnoj službi.

U njemačkom Ministarstvu odbrane kažu da je avganistanska "Prizma" sistem američkih borbenih snaga i da samo Amerikanci tu imaju pristup.

Opozicija: Vlada kontradiktorna

Ekspert za odbranu opozicione partije Zeleni Omid Nouripour sumnja u vjerodostojnost izjava iz vlade.

"Vlada je do sada tvrdila da ništa nije znala o 'Prizmi'... otkuda sada zna da ta dva programa nemaju ništa zajedničko...", rekao je Nouripour agenciji Rojters, ocjenjujući kao apsurdno da su stotine vojnika u Avganistanu o tome znali, ali ne i ljudi u Kancelarskoj službi.

Kritika opozicije srušila se ponovo i na glavu ministra unutrašnjih poslova Hansa Petera Fridriha zbog njegovih izjava da građani sami treba da brinu o sigurnosti sopstvenih podataka.

"Ministar, očito, ništa nije shvatio. On je tu da štiti građane, takođe i od totalnog nadgledanja", rekao je Geše Jost, iz tima kancelarskog kandidata opozicione socijaldemokratske partije Petra Štajnbrika.

Fridrih je na nišanu opozicije i zbog puta u Ameriku, gdje je razgovarao sa nadležnim o aferi prisluškivanja, odakle se, tvrdi opozicija,vratio kući praznih ruku.

Fridrih je, međutim, odbacio optužbe i rekao da je time iniciran proces razjašnjenja i da se sada radi o tome da se u narednim mjesecima ne samo analiziraju dobijene informacije, već i povuku konsekvence.

Iz vlade u Berlinu je, kako prenose mediji, rečeno da saradnja njemačkih tajnih službi sa američkim ne krši njemačko zakonodavstvo.

Preporučujemo za Vas