Istorijski susret Putina i Trampa: "Svijet želi da se slažemo"

Iako dnevni red nije predstavljen javnosti, zvaničnici govore da su teme bilateralni odnosi, Sirija i Ukrajina, kao i druga žarišta, borba protiv teriorizma...
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2018. 13:38h

Američki i ruski predsjednik Donald Tramp i Vladimir Putin sreli su se u jednoj od finskih predsjedničkih rezidencija, u palati s pogledom na Baltičko more u Helsinkiju. Oni su nasamo razgovarali oko dva sata.

JWPlayer video mesto

Tramp je na susretu poručio da je slaganje sa Rusijom dobra, a ne loša stvar. "Imamo dosta dobrih stvari o kojima treba da pričamo", naveo je Tramp i čestitao Rusiji na organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Američki predsjednik je istakao i da "svijet očekuje da se slažemo". "Pričaćemo o trgovini, vojsci i Kini. Pričaćemo malo o Kini, o našem zajednničkom prijatelju predsjedniku Siju (Đinping)", dodao je Tramp.

Putin je rekao Trampu da je vrijeme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim i brojnim problemima između drugih zemalja.

Rojters javlja da je Putin sletio u Helsinki oko 12 časova, što je pola sata kasnije nego što je planirano, odnosno najavljeno. Oko 12.40 je stigao u palatu, dok je Tramp došao nešto prije 13 časova.

Najavljeno je bilo da će dvojica predsjednika razgovarati u četiri oka nekoliko sati. Imaće zajednički ručak, ili večeru. Poslije razgovora biće održana konferencija za novinare.

Putin i Tramp su više puta izjavljivali da ima dosta razloga zbog kojih je dobro da se sretnu, jer su odnosi između dvije zemlje na veoma niskom nivou, a Tramp je svjestan da se nijedno važno pitanje u svjetskoj policici ne može trajno riješiti bez učešća Rusije.

Iako dnevni red nije predstavljen javnosti, zvaničnici govore da su teme bilateralni odnosi, Sirija i Ukrajina, kao i druga žarišta, borba protiv teriorizma i zaustavljanje trke u naoružanju.

Za sada je mnogo više pesimista nego optimista kad se radi o prognozi uspjeha helsinškog samita.

Galerija

Bonus video: