Britanski narko baron uhapšen u Španiji

Policija je saopštila da je zaplijenila 220 kilograma kokaina u jednom stanu i blokirala bankarske račune, imovinu i robu u vrijednosti od pet miliona eura.
103 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 07:31h

Španska policija je juče saopštila da je uhapsila Britanca kojeg je opisala kao jednog od deset najtraženijih evropskih kriminalaca i „lidera međunarodne bande švercera droge“.

Brajan Čarington (57) i njegov sin su odvedeni u pritvor u mediteranskom ljetovalištu Alikante a njegova djevojka, koja nije imenovana, uhapšena je u Venecueli dok je organizovala pošiljku kokaina.

U te dvije zemlje je uhapšeno ukupno trinaest osoba, optuženih za šverc droge u Španiju radi prodaje širom Evrope.

„Jedan od uhapšenih je Brajan Kolin Čarington, poznati britanski kriminalac koji je jedan od najtraženijih u Evropi ...“ navedeno je u saopštenju španske policije.

Čarington, bivši prodavac auta iz Midlzboroa na sjeveru Engleske, živio je luksuzno u Španiji, gdje sa sinom posjeduje 10 kuća, nekoliko luksuznih automobila i šest brodova, samo u dijelu Alikantea Marina Alta.

Policija je saopštila da je zaplijenila 220 kilograma kokaina u jednom stanu i blokirala bankarske račune, imovinu i robu u vrijednosti od pet miliona eura.

Španija je vodila trogodišnju istragu zajedno sa policijom Venecuele, Kolumbije, Argentine i Britanije, uz podršku AMERIPOL-a, međunarodne policijske agencije koja objedinjuje Sjedinjene Države i 19 latinoameričkih i karipskih država.

Od 2007, 52 od 65 britanskih bjegunaca, za koje se znalo da su u Španiji, uhapšeno je u okviru kampanje koju su organizovale Agencija za teški organizovani kriminal (SOCA), dobrotvorna organizacija Crimestoppers i španska policija.

Čarington u pritvoru u Alikanteu (Foto: mirror.co.uk)

Čarington se osamdesetih godina udružio sa ozloglašenim gangsterom Kertisom Vorenom u poslu uvoza kokaina iz Venecuele.

Prije dvije godine, njegovo bogatstvo se procjenjivalo na 20 miliona funti, prenijeli su britanski mediji.

On je treći britanski kriminalac kojeg je španska policija uhapsila u protekla tri mjeseca.

Britanac Mark Lili, osuđeni švercer droge, uhapšen je u Malagi ranije ovog mjeseca u sobi za evakuaciju sakrivenoj iza plakara u spavaćoj sobi njegove vile blizu Malage.

Odbjegli naoružani pljačkaš Endru Moran uhapšen je u maju pored bazena njegove vile u mjestu Kosta Blanka.

Španija je i dalje popularna destinacija za britanske bjegunce koji su do 1985. koristili nedostatak ugovora o izručenju između dvije države .

Galerija

Bonus video: