Slučaj GSK: Za veću prodaju ljekova dali 374 miliona eura mita

Britanska farmaceutska kompanija preko turističkih agencija podmićivala zvaničnike u Kini
2 komentar(a)
Sjedište GSK u Šangaju, Foto: Reuters
Sjedište GSK u Šangaju, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2013. 15:58h

Kineska policija juče je optužila britanskog proizvođača ljekova Glakso Smit Klajn (GSK) da je novac kojim je podmićivao kineske zvaničnike i ljekare upućivao preko turističkih agencija kako bi nelegalno podsticao prodaju i podizao cijene svojih medikamenata u toj zemlji.

Ove optužbe protiv GSK-a predstavljaju najveći slučaj korporativne istrage u Kini od marta 2010, kada su četiri direktora rudarskog giganta Rio Tinto osuđeni na zatvor zbog primanja mita i krađe komercijalnih tajni, podsjetio je Rojters.

Gao Feng, šef jedinice za istragu privrednog kriminala pri kineskom ministarstvu javne bezbjednosti kazao je da je od 2007, GSK prebacio 3 milijarde juana (oko 374 miliona eura) na račune više od 700 turističkih agencija i konsultantskih kuća u periodu od 6 godina.

Kineski „Narodni list“ je naveo da je GSK sarađivao sa turističkim agencijama kako bi prebacivao novac ljekarima i zvaničnicima tako što je prikazivao lažne troškove GSK-a u vidu „konferencijskih usluga“

Četiri visoka funkcionera GSK-a iz Kine su uhapšena, kazao je Gao na konferenciji za novinare. Ministarstvo javne bezbjednosti prošle nedjelje je saopštilo da su direktori GSK u Kini priznali da su učestvovali u podmićivanju i poreskim malverzacijama.

GSK je istakao da je duboko zabrinut zbog razvoja događaja i da je prestao da koristi turističke agencije naznačene u nalazima istrage, kao i da kompanija preispituje sve agencije i sve transakcije u vezi sa ptničkim agencijama.

„GSK dijeli želju kineskih vlasti da iskorijeni korupciju“, navedeno je u kratskom saopštenju kompanije. „Ovi navodi su sramni i žalimo što se to desilo.“

GSK na kinsko tržište plasira ključna medicinska sredstva poput vakcina i ljekova protiv plućnih bolesti i karcinoma.

Kako su naveli Rojtersovi izvori upoznati sa situacijom, generalni direktor GSK za Kinu Mark Rajli otišao je iz zemlje u London prije deset dana kako bi prisustvovao redovnim sastancima i da sada radi iz Britanije odakle održava redovne kontakte sa svojim timom u Kini.

Kineski „Narodni list“ je naveo da je GSK sarađivao sa turističkim agencijama kako bi prebacivao novac ljekarima i zvaničnicima tako što je prikazivao lažne troškove GSK-a u vidu „konferencijskih usluga“ i zloupotrebljavao novac od koga je dio trošen na podmićivanje.

„Imamo dovoljan razlog da sumnjamo da su ti transferi vršeni nezakonito“, kazao je Gao. „Moglo bi se reći da su turističke agencije i GSK saučesnici u krivičnom djelu. Među partnerima, GSK je najviše odgovoran. U svakoj kriminalnoj organizaciji uvijek postoji vođa.“

Gao nije naveo primjere kako je podmićivanje u koje je bio uključen GSK funkcionisalo. On je kazao da su takođe postojale instance „seksualnog podmićivanja“, mada ni to nije elaborirao. Takođe je nagovijestio da policija ima informacije koje ukazuju na slične transfere novca koje su sprovodile druge multinacionalne farmaceutske kompanije u Kini.

„Da li su učestvovale u nezakonitim radnjama možete njih da pitate... Dovoljno je da im postavite jedno pitanje: Da li mirno spavate?“, kazao je Gao na konferenciji.

Na ljekovima zarađivali 900 odsto

Državna agencija Sinhua je imala pristup jednom od uhapšenih, turističkom agentu koji je kazao da je sarađivao sa Lijangom Hongom, potpredsjednikom i operativnim direktorom GSK Kina. Agent je kazao da je s vremena na vrijeme organizovao prijem i predaju novca za podmićivanje, te da je Lijangu vraćao dio novca koji bi mu GSK uplatio.

Sinhua, kojoj su vlasti dozvolije pristup i uhapšenom Lijangu, navela je da je direktor ispričao da se lijek za čiji je proizvodnju potrebno 30 juana mogao pacjentima prodavati i za 300 juana.

Policija je u četvrtak navela da su u slučaj GSK-a uključeni mnogi članovi osoblja, a da su podmićivani zvaničnici kineske vlade, zdravstvenih udruženja i bolnica, kao i ljekari.

Bonus video: