Aktivisti Grinpisa zauzeli nuklearnu elektranu u Francuskoj

Francuske vlasti za nuklearnu bezbjednost navele su u saopštenju da upad dosad nije imao uticaj na bezbjednost elektrane
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2013. 20:11h

Policija je danas uhapsila 29 aktivista Grinpisa koji su zauzeli nuklearnu elektranu na jugu Francuske.

Među uhapšenima, čije je hapšenje trajalo nekoliko sati, bilo je Francuza, Italijana, Rumuna, Španaca, Rusa, Portugalaca, Švajcaraca, Njemaca i Belgijanaca.

Vlada je saopštila da razmatra mogućnost strožih kazni za takva djela, koja se trenutno mogu procesuirati samo kao ilegalni upadi.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da ima povjerenja u francuske vlasti nadležne za nuklearnu bezbjednost.

"Dobili smo sve garancije da se nuklearna bezbjednost apsolutno poštuje", istakao je Oland.

Aktivisti međunarodne ekološke organizacije Grinpis zauzeli su danas pred zoru francusku nuklearnu elektranu, a njihova akcija ne odgovara vladi koja se trudi da prikaže da je francusko oslanjanje na nuklearnu energiju bezbjedno.

Aktivisti su zauzeli državnu nuklearku u Trikastenu na jugu Francuske. Oni su pustili video snimak na kome piše "Trikasten: nuklearni incident" i prikazali sliku ogromne pukotine formirane preko fasade jedne od zgrada u okviru elektrane.

Aktivisti su istakli i veliki transparent sa likom Olanda i rečima "Fransoa Oland: predsjednik katastrofe?".

Francuske vlasti za nuklearnu bezbjednost navele su u saopštenju da upad dosad nije imao uticaj na bezbjednost elektrane.

Do sredine prepodneva, svi aktivisti su uhapšeni i zadržani u obližnjoj policijskoj stanici, objavljeno je na veb sajtu francuskog ogranka Grinpisa.

Govoreći na konferenciji za štampu, Oland je rekao da Francuska veoma vodi računa o nuklearnoj bezbjednosti i da je učinjeno sve da bi se uvjerilo da se ta nuklearna bezbjednost potpuno poštuje.

Francuska je jedna od nuklearno najzavisnijih zemalja na svijetu, sa reaktorima koji proizvode oko 80 odsto njene električne energije.

Tokom 2008. godine u elektrani u Trikastenu zabilježeno je nekoliko incidenata koji su izazvali negodovanje anti-nuklearnih grupa, uključujući curenje uranijuma u dvije obližnje rijeke i oslobađanje radioaktivnih čestica iz cijevi.

Galerija

Bonus video: