Oland: Dok sam ja predsjednik zaboravite na škriljce!

Francuska je jedna od zemalja sa najbogatijim rezervama gasa u uljnim škriljcima, ali se vlast protivi njihovoj eksploataciji zbog zabrinutosti za životnu sredinu
56 pregleda 2 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2013. 19:14h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland isključio je mogućnost da tokom njegovog mandata bude dopušteno eksploatisanje uljnih škriljaca.

Oland je tako napravio uvod za sudsku odluku o ovom pitanju, koja bi trebalo da potvrdi zabranu u narednim danima.

Francuska je jedna od zemalja sa najbogatijim rezervama gasa u uljnim škriljcima, ali se vlast i veći dio javnosti protivi njihovoj eksploataciji zbog zabrinutosti za životnu sredinu i opasnosti od zagađenja voda.

"Sve dok sam ja predsjednik, neće biti istraživanja gasa iz uljnih škriljaca u Francuskoj", rekao je Oland za državnu televiziju, prenosi BBC.

Gas se iz škriljaca izvlači upumpavanjem vode, pijeska i hemikalija pod visokim pritiskom u zemljište, a kritičari kažu da se na taj način zagađuju podzemni izvori vode, pa čak i da se izazivaju manji potresi

Vrhovni sud Francuske ove nedjelje će razmotriti žalbu kompanije "Šuepbah enerdži", koja je imala dvije dozvole za istraživanja, ali su one poništene zbog zakona koji je donijet 2011. godine.

Zagovornici eksploatacije uljnih škriljaca tvrde da bi iskorišćavanje tih rezervi podiglo na noge francusku ekonomiju, a kao argument navode primjer Sjedinjenih Američkih Država, gdje je "mala revolucija" dovela do pada cijene gasa.

Novu debatu u Francuskoj o ovoj temi započeo je ministar privrede Arno Monteburg, koji je rekao da smatra da bi bilo dobro da država podrži osnivanje kompanije koja bi se bavila istraživanjem uljnih škriljaca.

Ipak, premijer Žan-Mark Oro je odbacio tu mogućnost, a sada se stav Vlade potvrdio i predsjednik.

"Priča o toj temi traje predugo", rekao je Oland.

Gas se iz škriljaca izvlači upumpavanjem vode, pijeska i hemikalija pod visokim pritiskom u zemljište, a kritičari kažu da se na taj način zagađuju podzemni izvori vode, pa čak i da se izazivaju manji potresi.

Takav metod se koristi širom Kanade i SAD, ali je u Evropi i dalje meta kritika, naročito u Velikoj Britaniji gdje se obavljaju pripreme za eksploataciju.

Bonus video: