Protivkandidat

Štajnbrik: Merkelova povrijedila zakletvu

Merkelova se zaklela da će štiti njemački narod, ali su kroz ovu aferu prisluškivanja masovno povrijeđena osnovna prava njemačkih građana, ocjenjuje Štajnbrik
39 pregleda 0 komentar(a)
Per Štajnbrik, Foto: Rojters
Per Štajnbrik, Foto: Rojters
21.02.2019. 01:37h

Kandidat za kancelara njemačke opozicione Solcijaldemokratske partije (SPD) Per Štajnbrik žestoko je kritikovao kancelarku Angelu Merkel, tvrdeći da je u aferi o prisluškivanju koje su sprovodile američke obavještajne službe, povrijedila sopstvenu, kancelarsku zakletvu.

"Merkelova se u svojoj zakletvi zaklela da će štiti njemački narod", rekao je Štajnbrik za list Bild am Zontag i dodao da su kroz aferu prisluškivanja, masovno povrijeđena osnovna prava njemačkih građana.

Dakle, štititi narod, to ja sebi predstavljam drugačije, rekao je Štajnbrik, kritikujući Merkelovu, protiv koje, sudeći prema anketama istraživanja javnog mnjenja, nema nikakvih šansi 22. septembra, na saveznim njemačkim izborima.

Prema Štajnbrikovom mišljenju, Savezna obavještajna služba (BND) je morala znati da su osnovna prava građana povrijeđena.

"Obavještajna služba je koordinirana iz Kancelarske službe. Ko sjedi za 'volanom' snosi odgovornost - nije važno da li je taj budan ili spava", rekao je Štajnbrik i dodao da je pod Merkelovom i njenim koordinatorom tajnih službi Ronaldom Pofalom nastala džinovska šteta po njemački narod.

On je, kao konsekvencu, zatražio da se u Bundestagu istraži ova afera i da se provjeri da li je i u kojoj mjeri iz Kancelarske službe možda bilo čak i povreda ustava.