Francuska: Neispravna skretnica uzrok željezničke nesreće

Riječ je o jednoj od najtežih željezničkih nesreća koje su se u posljednjih 25 godina dogodile u toj zemlji
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 11:57h

Željezničku nesreću u Francuskoj najvjerovatnije je izazvao dio neispravnog uređaja za skretanje vozova, saopštila je Francuska nacionalna željeznica SNCF.Kako prenosi AFP, riječ je o vrsti čelične poluge koja povezuje dvije šine sa uređajem za skretanje i taj dio se otkinuo i iskočio iz ležišta, objasnio je generalni direktor SNCF Pjer Izar.Kako je saopšteno iz kompanije, naređena je provjera oko 5.000 sličnih uređaja u okviru mreže željeznica.

Francuski istražioci jutros su nastavili istragu na otkrivanju uzroka nesreće koja se sinoć dogodila kada je putnički voz udario u peron na željezničkoj stanici u mjestu Bretinji-sir-Oržin. U nesreći je poginulo šest, a povrijeđeno je 30 ljudi. Prema dosadašnjim podacima, među poginulima nema djece.

Francuski ministar saobraćaja Fredrik Kivilije ranije danas isključio je mogućnost da je ljudski faktor uzrok udesa.

On je istovremeno pohvalio brze reflekse mađinovođe koji je dao signal za uzbunu, poslije čega je zaustavljen sav željeznički saobraćaj u toj zoni, prenosi AFP.

"Srećom, mašinovođa je imao izuzetne reflekse i odmah je poslao signal za uzbunu čime je izbjegnut sudar sa vozom koji je dolazio iz suprotnog pravca i udario bi u vagone koji su iskliznuli iz šina. Znači da u pitanju nije ljudski faktor", rekao je ministar Kivilije za francuski radio.

Voz nije trebalo da se zaustavi u Bretinji-sir-Oržinu, a putnici su lokalnim medijima kazali da je vozo brzo dok je prilazio peronu.

Danas će minutom ćitanja na svim željeničkim stanicama i vozovima širom Francuske biti odana počast žrtvama poginulima u nesreći. Riječ je o jednoj od najtežih željezničkih nesreća koje su se u posljednjih 25 godina dogodile u toj zemlji.

Galerija

Bonus video: