Koji je to "brutalan" savjet Tramp dao Terezi Mej: "Rekao mi je da tužim EU, a ne da uđem u pregovore"

0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 12:41h

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je Terezi Mej da treba da tuži Evopsku uniju umjesto da pregovara oko Bregzita, rekla je britanska premijerka danas u razgovoru za Bi-Bi-Si (BBC).

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Terezom Mej u petak, poslije razgovora na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, rekao novinarima da joj je preporučio nešto "brutalno", ali nije rekao šta.

Upitana u današnjem intervjuu šta joj je to Tramp rekao Tereza Mej je odgovorila "Rekao mi da treba da tužim EU, ne da uđem u pregovore", prenosi BBC.

Premijerka je sa smijehom odbacila Trampov predlog da tuži EU i rekla da će nastaviti s pregovorima, ali je dodala da je "zanimljivo da je predsjednik (SAD) takođe rekao da ne treba da napustim (pregovore).

Tramp joj je rekao "nemoj da napustiš. Nemoj da napustiš pregovore jer ćeš biti blokirana".

Trampova prva zvanična posjeta Britaniji ove nedjelje obilježena je njegovim eksplozivnim i nediplomatskim opaskama oko vodđtva Tereze Mej, a posebno njenog djelovanja oko pregovora za Bregzit, koje je dao uoči dolaska u intervjuu za britanski list San.

Tramp je u intervjuu rekao da je premijerkin pristup Bregzitu vjerovatno "ubio" šanse za sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD. On je rekao da je preporučio Terezi Mej kako da vodi te pregovore o odlasku iz EU ali da ga ona "nije poslušala".

Nekoliko sati kasnije Tramp je rekao da je trgovinski sporazum s Britanijom "apsolutno moguć".

Njegovi komentari u listu San šokirali su mnoge u Britaniji, uključujući i protivnike Tereze Mej. Tramp je kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare s Terezom Mej poslije njihovih razgovora rekao da je ona "fantastična žena" i da "obavlja fantastičan posao" kao premijerka.

On je pred novinarima demantovao da je kritikovao Terezu Mej, rekao je da intervju u listu San predstavlja "lažne vijesti" i da se taj list nije koncentrisao na njegove riječi hvale o britanskoj premijerki. San je objavio audio snimak koji potvrđuje sdržaj intervjua.

Premijerka je danas ponovo stala u odbranu svog predloga za odvajanje Britanije od EU i pozvala one koji ga kritikuju da ga podrže.

Ona je rekla da predlozi o odnosima Britanije i EU poslije odvajanja omogućuju da Velika Britanija sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama, prekine slobodno kretanje ljudi i jurisdikciju Evropskog suda pravde nad Britanijom.

U "bijelom papiru" objavljenom u četvrtak dati su detalji njenog plana koji predlaže bliske veze s EU u oblasti trgovine i robe, ali ne i u oblasti usluga.

Bonus video: