Irska: Konačno "Da" abortusu

Sa 127 glasova "za" i 31 glasom "protiv", poslije sednice koja je trajala do duboko u noć, abortusi su odobreni u slučaju da ljekari smatraju da nastavak trudnoće prijeti životu žene
0 komentar(a)
Enda Keni, premijer Irske, Foto: Reuters
Enda Keni, premijer Irske, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2013. 13:57h

Poslije mjeseci debate u Irskoj i maratonskih sjednica Donjeg doma pitanje koje je deceniju zaokupljalo javnost dobilo je svoj epilog - odobren je prekid trudnoće pod određenim uslovima.

Sa 127 glasova "za" i 31 glasom "protiv", poslije sjednice koja je trajala do duboko u noć, abortusi su odobreni u slučaju da ljekari smatraju da nastavak trudnoće prijeti životu žene. Interesantno je da se i pod potencijalnim prijetnjama po život našlo i potencijalno samoubistvo.

Kao podsticaj za ovu odluku poslužio je smrtni slučaj žene kojoj su ljekari odbili da izvrše abortus, pozivajući se na zabranu.

Ustavno pravo na abortus irske žene ostvarile su 1992. godine odlukom Vrhovnog suda, koji je legalizovao prekid trudnoće u slučaju da trudnoća ugrožava život žene.

Međutim, odluka suda nije praćena usvajanjem odgovarajućih zakona i amandmana, što je ljekare stavljalo u opasnost da budu gonjeni.

Irska je zemlja sa snažnom katoličkom tradicijom, koja otežava legalizaciju abortusa, piše BBC.

Prema ocjenama pojedinih medija, svakodnevno se desetak trudnica upućuje u Veliku Britaniju radi abortusa. Abortusi su i dalje zabranjeni i u slučaju incesta ili začeća u slučaju silovanja.

Rojters navodi da je usvajanje zakona koštalo premijera Endu Kenija više saveznika nego uvođenje oštrih ekonomskih mjera zbog finansijske krize.

Bonus video: