Grčka: Televizija počela sa emitovanjem programa

Samarasovom odlukom prekinuto je emitovanje programa na pet televizijskih i sedam radio-frekvencija, i otpušteno svih 2.700 zaposlenih
56 pregleda 0 komentar(a)
grčka televizija, Foto: Beta/AP
grčka televizija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.07.2013. 12:44h

Na TV frekvencijama ugašene javne grčke RTV kuće ERT danas se pojavio znak nove TV kuće, uz ozbiljnu muziku, a program će se emitovati od danas popodne.

Premijer Andonis Samaras je 11. juna samostalno odlučio da, zbog štednje, ukine i zatvori ERT što je izazvalo talas kritike u Grčkoj i inostranstvu, političku krizu i djelimični raspad vladajuće koalicije.

Samarasovom odlukom prekinuto je emitovanje programa na pet televizijskih i sedam radio-frekvencija, i otpušteno svih 2.700 zaposlenih.

Zamjenik ministra kulture zadužen za medije, novinar Pandelis Kapsis, objavio je danas da će "narednih sati prelazni izvršilac (umesto ERT) pod nazivom 'Grčka javna televizija' početi emitovanje programa", i to iz jednog - privatnog studija.

Program će činiti samo igrani i dokumentarni filmovi, a vijesti će biti u tekstualnom obliku, u dnu ekrana, i to samo naslovi.

Predstavnik vlade za štampu, nekadašnji novinar ERT-a Simos Kedikoglu, najavio je raspisivanje konkursa za redakciju koja bi pripremala emisije vijesti.

Plan je da nova RTV kuća kada bude formirana, što se predviđa za jesen, ima 2.000 zaposlenih, svega nekoliko stotina manje nego stara.

Međutim, po svemu sudeći, velikim dijelom će to biti novi ljudi koji nisu radili u ERT-u.

Današnji početak emitovanja, makar improvizovanog i privremenog, posljedica je oduke Upravnog savjeta Grčke - upravnog suda, koji je prošlog mjeseca poništio odluku premijera o ukidanju ERT-a.

Današnju objavu početka rada nove javne TV kuće, optušteno osoblje ugašene ERT-a dočekalo je protestom. Oni kažu da je nova, privremena kuća, "Grčka javna televizija", "falsifikat ERT-a", da nema dozvolu za emitovanje, niti je njeno čak i sada minimalno osoblje, zaposleno konkursom - kako zakon nalaže.

U Skupštini Grčke u proceduri je zakon o osnivanju nove, stalne javne RTV kuće.

Profesor Atinskog pravnog fakulteta Nikos Alivizatos je upozorio na skupštinskoj sjednici, govoreći kao ekspert, da je i način pokretanja nove državne RTV protivustavan, kakvo je bilo i ukidanje ERT-a.

Bonus video: