Suđenje "kapetanu kukavici" odloženo za 17. jul

Na suđenju će biti saslušano oko 450 svjedoka, a Sketinovi advokati isapitaće 100 svjedoka
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 10:04h

Suđenje kapetanu Frančesku Sketinu, najomraženijem čovjeku u Italiji, prema italijanskim tabloidima, optuženom za ubistvo iz nehata nakon nesreće koja je zadesila luksuzni kruzer Kostu Konkordiju 2012. godine kada su život izgubile 32 osobe, odloženo je za 17. jul zbog štrajka advokata u Italiji.

Kapetanu Sketinu (52) koga nazivaju i "kapetan kukavica" sudi se jer je napustio brod dok su se putnici još nalazili na njemu dok je tonuo, prenio je AFP.

Kako su naveli madiji, Sketino se hvalisao pred jednom plavušom, gošćom broda, u trenutku kada je izvodio rizičan manevar kako bi "pozdravio" ostvro gdje se potom i dogodila tragedija.

Sketino je optužen za ubistvo iz nehata, izazivanje elološke štete i napuštanje broda, mada njegov advokatski tim tvrdi da bi krivicu za nesreću trebalo da snose i drugi članovi posade kao i kompanija u čijem je vlasništvu bio kruzer.

Na suđenju će biti saslušano oko 450 svjedoka, a Sketinovi advokati Domenika i Frančesko Pepe isapitaće 100 svjedoka i pokušaće da dokažu da "niko pojedinačno nije odgovoran" za nesreću.

Oni namjeravaju da dokažu i da je vlasnik kruzera Kosta Kročere odgovoran zbog vrste čelika kojim je izgrađen brod i evidentog kvara na vratima i pomoćnim generatorima.

Četiri člana posade postigla su sudsku nagodbu i dobila kraće zatvorske kazne, koje će biti određene na posebnom suđenju 20. jula.

Kompanija Kosta Kročere priznala je djelimičnu odgovornost kao Sketionov poslodavac i kontoroverznom sudskom odlukom treba da plati milion eura odštete, ali protiv nje neće biti pokrenut krivičan postupak.

Bonus video: