"L' Mond": Francuski obavještajci tajno nadziru stanovništvo

Dokumenti koji sadrže podatke o tajnom nadzoru čuvaju se u tri nivoa podruma sjedišta DGSE u Parizu.
0 komentar(a)
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 04.07.2013. 17:52h

Kako prenosi dnevni list "L' Mond", francuska međunarodna obavještajna služba DGSE vrši tajni nadzor nad "ogromnim brojem kompjutera i telefonskih razgovora," baš kao i američki kontroverzni program "Prizma."

Podaci o prisluškivanim razgovorima nalaze se u super-kompjuteru u štabu francuske obavještajne službe DGSE, navodi se u tom listu, u kojem je operacija francuske službe okarakterisana kao "nezakonita i bez ikakvog vida nadzora," prenosi BBC.

Druge francuske obavještajne agencije, navodno, tajno pristupaju ovim dokumentima.

Ipak, i dalje se sa sigurnošću ne može reći da li ovaj program DGSE ulazi u privatnost stanovništva i političkih zvaničnika u onoj mjeri u kojoj je to učinila "Prizma."

Francuski zvaničnici i dalje nisu dali saopštenje u vezi optužbi francuskog dnevnog lista.

DGSE navodno analizira "metapodatke" - ne sadržaj mejlova i telefonskih razgovora, već podatke o tome ko sa kime razgovara, kad i na kojoj lokaciji.

Veze unutar Francuske i razgovori sa licima širom svijeta se konstantno nadziru, dodaje se u francuskom dnevnom listu.

Dokumenti koji sadrže podatke o tajnom nadzoru čuvaju se u tri nivoa podruma sjedišta DGSE u Parizu, obavještajne službe koja je francuski ekvivalent britanskoj MI6.

Operacija je, kako eksperti smatraju, pokrenuta kako bi se otkrile terorističke ćelije unutar države, ail kako "L' Mond" navodi, značaj ove operacije dozvoljava agentima da nadziru "koga žele, kad god žele."

Bonus video: