Očekuje se abdikacija belgijskog kralja Alberta Drugog

Belgijski kralj Albert Drugi objaviće danas u televizijskom obraćanju da će abdicirati 21. jula, na dan belgijskog nacionalnog praznika, objavilo je više medija
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 14:57h

U saopštenju iz belgijske kraljevske palate navodi se da će se 79-ogodišnji kralj Albert Drugi obratiti stanovništvu preko svih vodećih televizijskih i radio stanica danas u 18.00 časova.

Poslije kraljevog obraćanja premijer Elio Di Rupo izdaće saopštenje, navela je vlada i dodala da se uži sastav savjeta ministaara sastao danas u prisustvu kralja.

Većina vodećih medija odmah je zaključilo da će kralj objaviti da abdicira.

Kralj Albert Drugi, koji je slabog zdravlja, u junu je proslavio 79. rođendan a u avgustu treba da proslavi 20 godina vladavine. Prestolonasljednik je njegov najstariji sin Filip, star 53 godine.

Ukoliko se potvrde izvještaji da će kralj abdicirati, Albert Drugi biće prvi belgijski suveren koji svojevoljno napušta presto u istoriji te zemlje.

Ovlašćenja kralja su veoma ograničena i uska ali Albert Drugi odigrao je centralnu ulogu kao posrednik tokom duge političke krize 2010-2011. Njega su pozdravile sve partije, osim flamanske partije N-VA.

Glasine o mogućem abdiciranju Alberta Drugog pojačale su se u januaru poslije obajave kraljice Holandije Beatriks da se povlači poslije 33 godine vladavine. Nju je 30. aprila na prestolu zamijenio njen sin Viljem-Aleksander.

Galerija

Bonus video: