Njemačka: Ruski par osuđen zbog špijunaže

Ovaj par je prije više od 23 godine došao u Njemačku, predstavljajući se da su Austrijanci. Za njih se kaže da su tokom svih tih godina života u Nemačkoj pribavljali tajna dokumenta
0 komentar(a)
njemačka zastava, Foto: 1990gm.com
njemačka zastava, Foto: 1990gm.com
Ažurirano: 02.07.2013. 17:29h

Viši zemaljski sud u Štutgartu osudio je danas na višegodišnju robiju jedan ruski bračni par, sa austrijskim državljanstvom, zbog špijunaže u korist Moskve.

Njemački mediji koji izvještavaju o ovom slučaju napominju da je njihov pravi identitet i dalje nerazjašnjen.

Sud je glavnooptuženog muškarca, čiji pasoš je na ime Andreas Anšlag osudio na šest i po godina zatvora, a njegovu ženu po imenu Hajdrun na pet i po godina.

Prema ubjeđenju suda, ovo dvoje ljudi je, kamuflairano kao čestita porodica, poslalo stotine dokumenata o Evropskoj uniji i NATO na moskvosku tajnu službu SWR.

Uvod u kraj ovog špijunskog bračnog para počeo je 2011. godine, kada je njemačka služba dobila ''mig'' od jedne prijateljske istočno-evropske obavještajne službe i od Amerikanaca

Ovaj par je prije više od 23 godine došao u Njemačku, predstavljajući se da su Austrijanci. Za njih se kaže da su tokom svih tih godina života u Nemačkoj pribavljali tajna dokumenta EU i NATO za rusku obavještajnu službu i za to dobijali, prenose mediji, godišnje oko 100.000 evra.

Za ovo suđenje se kaže da je jedna od najspektakularnijih špijunskih afera od pada Berlinskog zida i da je tih dvoje agenata ruske obavještajne službe u protekle 23 godine prikupljalo informacije o političkoj i vojnopolitičkoj strategiji EU i NATO.

Oni su, pritom, ''aktivirali'' i jednog saradnika holandskog ministarstva inostranih poslova, koji je bio u nevolji s parama, prenose njemački mediji.

Ovaj bračni par je krajem 1980. godine došao u Njemačku sa falsifikovanim austrijskim dokumentima i živjeli su pod imenom Andreas i Hajdrun Anšlag u više njemačkih pokrajina- Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Rajnland-Pfalcu i Hesenu. Njemački mediji navode da su oni u Rusiji poznati pod tajnim imenima ''Pit'' i ''Tina''.

Za njih se kaže da su vodili ''jedan normalan porodični život''- on je radio kao inženjer, ona bila domaćica i odgajala je ćerku koja je po završetku srednje škole upisala medicinu i koja, kako navode mediji, izgleda, nije ništa znala o duplom životu svojih roditelja.

Uvod u kraj ovog špijunskog bračnog para počeo je 2011. godine, kada je, vjeruje se, njemačka nadležna služba dobila ''mig'' od jedne, kako prenose nemački mediji, prijateljske istočno-evropske obavještajne službe i od Amerikanaca.

Od tada je bračni par bio pod prismotrom, a u međuvremenu je i ruska obaveštajna služba saznala za ''priču'' i pripremala njihovo povlačenje iz Nemačke, prenose mediji.

Mediji navode da su, kada su planovi o ''selidbi'' postali jasni, njemačke sigurnosne službe reagovale - Hajdrun je uhapšena u Marburgu, a njen muž u Balingenu, gdje je radio kao inženjer.

Bonus video: