Atalaj: Incidente orkestrirala jevrejska dijaspora

Turska nije ono što je bila. Svi znaju šta se dešava", dodao je Atalaj
4 komentar(a)
Turska protest, Foto: Beta/AP
Turska protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2013. 14:37h

Zamjenik turskog premijera Bešir Atalaj optužio je "jevrejsku dijasporu" da je učestvovala u organizovanju demonstracija protiv režima u Turskoj.

"Incidente u parku Gezi (u Istanbulu) orkestrirala je jevrejska dijaspora", rekao je Atalaj, objavio je danas turski dnevnik Hurijet. On je ukazao i na odgovornost stranih medija i "stranih sila" za destabilizaciju Turske tokom pobune koja zemlju potresa više od tri nedjelje.

"Turska nije ono što je bila. Svi znaju šta se dešava", dodao je Atalaj. Na protestima koji traju od 31. maja, više od 2,5 miliona ljudi izašlo je na ulice više od 80 turskih gradova.

U demonstracijama protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koga neistomišljenici optužuju za "islamizaciju" turskog društva, poginulo je četvoro a povrijeđeno je skoro 8.000 osoba, saopšteno je iz medicinskih izvora.

Atalajeve optužbe zabrinjavajuće

Zajednica Jevreja u Turskoj izrazila je zabrinutost zbog izjava zamjenika premijera, i ocijenila da one mogu dovesti do osvetničkog ponašanja protiv članove jevrejske zajednice koja okuplja tek 23.000 građana, u državi od gotovo 76 miliona pripadnika islamske vjeroispovijesti.

"Trudimo se da saznamo detalje i pravo značenje izjave koju je dao zamjenik premijera i tako nas optužio da stojimo iza protesta. Bojimo se da bi Jevreji u Turskoj, ali i širom svijeta, mogli biti žrtve ove generalizacije i proglašeni krivcim za aktuelna dešavanja, što može imati različite posljedice," kazali su u saopštenju na svojoj zvaničnoj stranici.

Bonus video: