London: Nezadovoljni otac oštetio čuvenu sliku

Početkom juna drugi član te organizacije je bojom isprskao portret Kraljice Elizabete II u Vestminsterskoj opatiji zbog čega mu se sudi
216 pregleda 0 komentar(a)
Džon Konstabl, Kola sijena, Foto: Wikimedia.org
Džon Konstabl, Kola sijena, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 28.06.2013. 20:09h

Jedna britanska organizacija je saopštila da je njen član namjerno oštetio jednu od najdragocjenijih britanskih uljanih slika. Policija je uhapsila jednog 57-godišnjaka u Nacionalnoj galeriji u Londonu jer je oštetio sliku Džona Konstabla (John Constable) "The Hay Wain" (Kola sijena).

Konstablov seoski pejsaž iz 1821. - jedno od najpoznatijih djela britanske umjetnosti - odmah je odnijet na popravku. Organizacija "Očevi za pravdu" (Fathers 4 Justice) kaže da je njen član, Pol Mening, "očajni otac" koji je na Konstablovo djelo zakačio fotografiju svog sina.

Početkom juna drugi član te organizacije je bojom isprskao portret Kraljice Elizabete II u Vestminsterskoj opatiji zbog čega mu se sudi. "Očevi za pravdu" su organizacija očeva kojima je, poslije razvoda, uskraćen kontakt s djecom.

Od prije deset godina oni povremeno izvode spektakularne akcije kao što je veranje u kostimima super-junaka stripova po javnim zgradama u Londonu, a 2004. su izazvali paniku u Parlamentu jer su s galerije za posjetioce ljubčastim prahom posuli tadašnjeg premijera Tonija Blera (Tony Blair).

"Očevi za pravdu" su nedavno najavili nastavak "direktne nenasilne aktivnosti" jer političari nisu prihvatili njihova zalaganja za promjene propisa koji im ograniccavaju kontakt s djecom.

Bonus video: