OBRAČUN SA MAFIJOM

Italija: Uhapšeno preko 50 članova klana Kazalezi

Zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 450 miliona eura, uključujući 347 nekretnina, 247 bankovnih računa i 280 automobila
68 pregleda 2 komentar(a)
Italijanska policija, Policija Italija, Foto: Shutterstock
Italijanska policija, Policija Italija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2019. 04:12h

Italijanska policija uhapsila je 55 osumnjičenih pripadnika napuljskog mafijaškog klana Kazalezi i zaplijenila skoro pola milijarde eura vrijednu imovinu.

Akcija je sprovedena juče širom zemlje, od Modene na sjeveru do Napulja na jugu.

Policija je saopštila da su se uhapšeni uglavnom bavili raznim oblicima kockanja, a sumnjiče se i za iznude, prijetnje, zavjere, pranje novca i druge vrste prevara.

Zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 450 miliona eura, uključujući 347 nekretnina, 247 bankovnih računa i 280 automobila, među kojima dva "ferarija".

Istražitelji su naveli da je najunosniji posao za uhapšene bilo ilegalna distribucija slot mašina, sportsko i on-lajn klađenje.

Ova grupa je bila prilično uspješna jer je saradđvala sa drugim suparničkim klanovima - Ndrangetom i Koza Nostrom, saopštila je policija, prenijela je agencija Ansa.

Zamenik italijanskog ministra unutrašnjih poslova Filipo Bubico ukazao je na "veliki fenomen" veza mafije i kockanja.

Klan Kazalezi se našao u centru pažnje 2006. godine poslije objavljivanja knjige italijanskog novinara Roberta Savijana "Gomora", u kojoj su opisana kriminalna djela tog klana.

Knjiga je postala bestseler i na osnovu nje je snimljen film.