Barozo: Postignut dogovor o budžetu EU

Budžetom se određuje koliko EU može da troši u svim oblastima, od infrastrukture i poljoprivrede do mjera protiv nezaposlenosti i pomoći za razvoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 11:38h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da je postignut dogovor o sedmogodišnjem budžetu od 960 milijardi eura koji treba da stupi na snagu naredne godine.

Barozo je ocijenio da je budžet fleksibilniji nego ranije verzije, a predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je rekao da je budžet "prihvatljiv".

Budžet sada mora da odobri Evropski parlament.

Vodeće partije u Evropskom parlamentu prošle su sedmice, međutim, saopštile da neće podržati ovaj predlog budžeta.

Zemlje EU od prošle jeseni pokušavaju da se dogovore oko budžeta za period od 2014. do 2020. godine, u vrijeme kada su mnoge od njih zbog ekonomske krize zapale u recesiju.

Budžetom se određuje koliko EU može da troši u svim oblastima, od infrastrukture i poljoprivrede do mjera protiv nezaposlenosti i pomoći za razvoj. Evropski ministri finansija postigli su prošle noći u Briselu kompromis o pravilima za spašavanje ili likvidaciju banaka.

Poslije šestočasovne rasprave u sjedištu Evropske unije, postignut je dogovor o stepenu fleksibilnosti koji je ostavljen svakoj zemlji za rješavanje pojedinih slučajeva krize banaka.

Bonus video: