Predsjednik Češke Zeman imenovao šefa tehničke vlade

Predsjednik se time oglušio o volju parlamentarnih stranaka, pošto opoziciona ljevica insistira na prijevremenim izborima
0 komentar(a)
miloš zeman, Foto: Rojter
miloš zeman, Foto: Rojter
Ažurirano: 25.06.2013. 15:19h

Predsjednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas svog nekadašnjeg ministra finansija a sada savjetnika, Jiržija Rusnoka (52) za novog premijera i povjerio mu da sastavi tehničku, činovničku vladu.

Predsjednik se time oglušio o volju parlamentarnih stranaka, pošto opoziciona ljevica insistira na prijevremenim izborima, dok dosadašnja vladajuća koalicija tri stranke desnice i centra traži da šef države imenuje za premijera njihovog kandidata, predsjednicu Poslaničkog doma Miroslavu Njemcovu koju podržava većina od 101 poslanika donjeg doma parlamenta.

Zeman je danas posle imenovanja Rusnoka za premijera podsjetio da bi vlada na čelu s Njemcovom bila u stvari i dalje vlada premijera Petra Nečasa koji je ostavku podnio zbog korupcionaškog skandala i zloupotrebe Vojne obaveštajne službe u koji je umiješana njegova ljubavnica, smijenjena šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

"Jedini put da se u Češkoj izazovu prijevremeni parlamentarni izbori je tehnicčka vlada. Ostalo bi bilo čekanje na Godoa, pošto opozicija nema snage da prikupi 120 glasova za raspuštanje parlamenta a vladajuća koalicija nije u tome htjela da učestvuje", objasnio je na konferenciji za novinare Zeman.

Bonus video: