Položio zakletvu

Samaras: Grčka vlada je stabilna

Novi kabinet grčke vlade položio je ranije danas zakletvu u predsjedničkoj palati, pošto je Samaras izvršio rekonstrukciju zbog izlaska koalicionog partnera iz vlade zbog tog spora
0 komentar(a)
Antonis Samaras, Foto: Reuters
Antonis Samaras, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2013. 12:50h

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da je njegova vlada stabilna uprkos rekonstrukciji koja je uslijedila zbog zatvaranja državne radio-televizije ERT.

Novi kabinet grčke vlade položio je ranije danas zakletvu u predsjedničkoj palati, pošto je Samaras izvršio rekonstrukciju zbog izlaska koalicionog partnera iz vlade zbog tog spora.

"Vlada namjerava da dovede do kraja svoj četvorogodišnji mandat. Stabilnost je danas potrebnija nego ikad, kako ne bismo gubili vrijeme i kako bi izašli iz krize", rekao je Samaras poslije polaganja zakletve.

Samaras je rekao da će se vlada usredsrediti na ekonomski oporavak, borbu protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija

"Stabilnost znači bolju koordinaciju između stranaka koje podržavaju vladu. Grčka nema vremena za gubljene", dodao je grčki premijer.

Imena novih članova Vlade objavljena su sinoć poslije sastanka Samarasa i lidera PASOK-a Evangelosa Venizelosa, a poslije izlaska Demokratske ljevice (DIMAR) kao drugog manjeg člana vladajuće tročlane koalicije.

Novi kabinet uključuje nove ministre za spoljne poslove, pravde, administrativne reforme, transport i odbrane čime je Samarasova vlada poslije godinu dana zamalo izbjegla slom zbog odluke o zatvaranju ERT 11. juna.

Poslije izlaska DIMAR-a iz vlade prošle nedjelje, dvopartijska koaliciona vlada sada ima samo "mršavu" većinu u parlamentu i kontroliše 153 mjesta od ukupno 300 mjesta u grčkom parlamentu.

Samaras je rekao da će se vlada usredsrediti na ekonomski oporavak, borbu protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija.

Takođe, izbjegavaće usvajanje bilo kakvih novih surovih mera štednje.

Zadužena Grčka bila je primorana da primjeni bolne reforme u zamjenu za prijeko potrebne zajmove Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.