Za privatizaciju

Slovenački predsjednik: Tajkuni su opustošili državu

Privatizacija je onima koji su vodili preduzeća omogućila da razmišljaju o tome kako da postanu njihovi vlasnici, umjesto da brinu o radnicima, smatra Pahor
2 komentar(a)
Borut Pahor, Foto: Www.nato.int
Borut Pahor, Foto: Www.nato.int
Ažurirano: 23.06.2013. 15:23h

Komentarišući Agrokorovu kupovinu Merkatora, slovenački predsjednik Borut Pahor rekao je da je naklonjen privatizaciji firmi u državnom vlasništvu.

"Ima više razloga. Prvi, radi konsolidacije preduzeća, drugo zbog potrebe za svježim novcem, s kojim država podstiče rast privrede, i zbog toga što moramo da vratimo povjerenje međunarodnog tržišta u Sloveniju. Od izuzetne važnosti je dolazak stranih ulagača koji ovdje vide svoj strateški interes, a ne samo prečicu za špekulativne operacije" kazao je Pahor za zagrebački Poslovni dnevnik, osudivši tajkune koji su "opustošili " Sloveniju.

"Tajkuni su opustošili ne samo finansijske resurse, uništili su i nadu i povjerenje. Proces privatizacije omogućio je onima koji su vodili preduzeća da razmišljaju o tome kako da postanu njihovi vlasnici, umjesto da brinu o radnicima. Trebalo je doći do te krize kako bismo sve razotkrili i tajkune procesuirali. Slovenija je danas na putu izlaska iz krize", kaže Pahor.

Slovenački predsjednik osvrnuo se i na skorašnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, kao i eventualan ulazak u eurozonu koji će značiti poskupljenja koja se ne mogu izbjeći.

"Naravno ne smijete misliti da neće biti problema. Ulazak u eurozonu privremeno će zadati udarac standardu građana", kaže Pahor.

Otkrio je i kako većina njegovih kolega u Uniji nije vjerovala da će Hrvatska 2013. ući u EU, te da su svi mislili da će se svi uslovi ispuniti tek 2015. godine.

"No, zbog velike upornosti hrvatske vlade i politike te zbog savezništva Slovenije dogodilo se "nemoguće". Prelazite granicu koja je decenijama bila mjesto na kojem je trebalo da se zaustavi. A sada je prolaz slobodan. To daje osjećaj širine" , poručuje predsjednik Slovenije.

Preporučujemo za Vas