Angela Merkel: Internet je za sve nas novotarija

Na šta je zapravo njemačka kancelarka mislila kada je govorila internetu kao nečem novom?
4 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2013. 18:32h

Konferencija za štampu njemačke kancelarke nakon posjete američkog predsjednika Baraka Obame bila je puna važnih i zanimljivih informacija vezanih uz odnose dva prekoatlantska partnera.

Ali u kolektivnom sjećanju njemačke internet zajednice ostala je jedna rečenica, zapravo samo jedan dio složene rečenice koju je izrekla kancelarka Angela Merkel objašnjavajući problematiku ustavnog praćenja interneta od američkih tajnih službi:

"Internet je za sve nas novotarija."

Nije trebalo čekati dugo da Twitter počne doslovno da ključa od rasprave o gotovo 20 godina starom "World Wide Web-u" koji je svakodnevica u 76 odsto njemačkih domaćinstava i koji je jedino šefici nemačke vlade - "nepoznata zemlja".

Zbog izjave da je internet nepoznata zemlja, mnogi su se našalili na račun Merkelove

Na šta je zapravo Angela Merkel, koja je poznata kao intenzivna korisnica novih oblika digitalne komunikacije (posebno poruka preko mobilnih telefona), mislila kada je govorila internetu kao nečem novom?

Dio javnosti smatra neprimierenim da političarka, koja stoji na čelu vodeće svetske industrijske sile, o internetu govori kao da se radi o novom egzotičnom pojmu za tehnološke frikove.

Činjenica jeste da je internet, pogotovo njegova pravna regulacija, u poređenju sa ostalim segmentima života, pravno još uvijek slabo regulisan.

No ipak dobar dio javnosti smatra neprimierenim da političarka, koja stoji na čelu vodeće svetske industrijske sile, o internetu govori kao da se radi o novom egzotičnom pojmu za tehnološke frikove. Spajanje računara staro je više od četrdeset godina, a i internet kakvim ga danas poznajemo više je nego punoljetan.

Korisnici interneta dijele se u dvije velike grupe: oni koji zaista djelimično žive u "svjetskoj mreži" i koriste sve njegove kreativne i tehničke mogućnosti kao i oni koji se internetom služe zbog kupovine, čitanja elektronske pošte ili obavljanja bankarskih poslova.

A najveći dio od 76 odsto Njemaca koji se redovno služi internetom spada upravo u ovu drugu kategoriju. S obzirom na to da politika uvijek više-manje prati potrebe većine, tako je i njeno zanimanje za internet sporadično i krajnje pragmatično.

Merkel kao jedan od ciljeva svoje vlade navodi i uvođenje širokopojasnog interneta i "u posljednje selo" u Njemačkoj

Ova vrsta javnog uzbuđivanja je teško razumljiva i prosječnom korisniku interneta a o dobrom dijelu stanovništva (pogotovo starijim građanima) da se i ne govori. No ipak za industrijsku silu Njemačku je internet od presudne važnosti. I zato je Merkel kao jedan od ciljeva svoje vlade navela i uvođenje širokopojasnog interneta i "u posljednje selo" u Njemačkoj.

Zasad se ta namjera nije ostvarila što pokazuju i najnovija istraživanja koja svjedoče da se po raširenosti širokopojasnih internet priključaka, Njemačka u konkurenciji industrijski razvijenih zemalja nalazi u donjoj polovini ljestvice

Bonus video: