Masovni protesti u Rimu, traže se nova radna mjesta i poreska jednakost

Danas smo izašli na ulice, jer zemlja treba što hitnije odgovore da bi izašla iz krize, poručili su sindikalni lideri
3 komentar(a)
Protesti u Rimu, Foto: Screenshot (YouTube)
Protesti u Rimu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.06.2013. 13:36h

Desetine hiljada demonstranata izašli su u danas na ulice Rima tražeći nova rada mjesta i za poresku jednakost, a protestiam su se odazvali na poziv tri glavna italijanska sindikata.

Građani su se okupili na Trgu sv. Ivana Lateranskog, ističući zastave i šarene balone. Govore su održali čelnici tri sindikata koji su organizovali zajedničke proteste u glavnom italijanskom gradu, prvi put nakon deset godina.

"Danas smo izašli na ulice, jer zemlja treba što hitnije odgovore da bi izašla iz krize. Prvo pitanje na koji treba što prije dati odgovor je poreska jednakost u korist radnika i penzionera", rekla je sindikalna čelnica najjačeg sindikata CGIL, Suzanna Causo.

Poreska jednakost znači da iznos poreza treba biti usklađen sa sposobnošću plaćanja ili s poreskim kapacitetom poreskog obveznika.

Članovi tri sindikata "duboko su uvjereni da se, ukoliko Vlada ne odgovori na zahtjeve, gubi vrijeme, a kriza se produbljuje".

"Umorni smo od lijepih riječi. Ne treba nam nabrajnje problema, jer je Vlada tu da bi ih rješavala ", kazao je bivši čelnik CGIL-a, Guljelmo Epifani, koji se pridružio demonstrantima.

Bonus video: