Grčka: Raspala se vladajuća koalicija

Računa se da skraćena, dvočlana koalicija ima tanku skupštinsku većinu koja će omogućiti Vladi da jedva progura ključne reforme, uključujući planirano otpuštanje 15.000 zaposlenih
2 komentar(a)
Grčka, Foto: Beta/AP
Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2013. 15:04h

Stranka Demokratska ljevica (DIMAR) je danas popodne odlučila da se povuče iz koalicione vlade Grčke u kojoj su tako ostale dvije stranke: desničarska "Nova demokratija" i socijalistički PASOK, javili su grčki mediji.

Računa se da skraćena, dvočlana koalicija ima tanku skupštinsku većinu koja će omogućiti Vladi da jedva progura ključne reforme, uključujući planirano otpuštanje 15.000 zaposlenih u javnom sektoru do 2015.

DIMAR povlači svoja četiri ministra i pomoćnika ministara i svoje generalne sekretare iz vlade i ministarstva - odlučili su njena poslanička grupa i stranački izvršni biro na vanrednom, današnjem zajedničkom sastanku, na prijedlog predsjednika te stranke Fotisa Kuvelisa.

Stranka je objavila da će njeni poslanici u Skupštini "glasati zavisno od teme" što znači da sada neće automatski preći u opoziciju.

Razlog povlačenja iz Vlade su nezadovoljstvo prošlonedjeljnom odlukom konzervativnog premijera Andonisa Samarasa o zatvaranju javnog RTV servisa ERT, i time što se Samaras oglušio o vanrednu odluku suda koji je zatvaranje ERT proglasio nezakonitim i zatražio da se otpušteni smjesta vrate na posao da bi ERT ponovo počeo da radi.

Samaras je odlukom da ukine ERT da bi uštedio novac, uz otpuštanje svih 2.656 zaposlenih, izazvao političku krizu.

Oba njegova tadašnja koaliciona partnera s ljevice snažno su se tome usprotivila, a kriza je došla na vrhunac u četvrtak uveče, kada je stranka DIMAR odbacila kompromis o djelimičnom ponovnom radu ERT, što je prihvatio sada jedini preostali Samarasov partner u Vladi - socijalistički PASOK.

Premijer Samaras je izjavio prošle noći da je odlučan da izbjegne prijevremene izbore uprkos dubokom raskolu u Vladi, formiranoj juna 2012. s glavnim zadatkom da, uz stranu kreditnu pomoć, spriječi finansijski slom ekonomski već razorene Grčke koja je u šestoj godini recesije.

Bonus video: