Spor Njemačke i Rusije oko umjetnina

Merkelova je trebalo da zajedno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom otvori izložbu u Sankt Peterburgu poslije ekonomskog foruma u tom gradu
5 komentar(a)
Moskva, Foto: Beta/AP
Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2013. 13:10h

Sukob oko njemačkih umjetničkih djela koje je Sovjetski savez zaplenio na ime ratne nadoknade sada prijeti da ugrozi posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Rusiji

Merkelova je trebalo da zajedno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom otvori izložbu u Sankt Peterburgu poslije ekonomskog foruma u tom gradu. Ceremonija, koja je trebalo da se održi večeras, je iznenada otkazana, prenosi BBC.

Razlog tome je, kako se čini, namjera Merkelove da u svom govoru pomene i zahtjev Njemačke o povratku umjetničkih djela čemu se ruska strana protivi.

Vesti o otkazivanju izložbe stigle su svega nekoliko sati pre polaska Merkelove iz Berlina za Sankt Peterburg gdje je trebalo da govori na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu.

Dvije zemlje su već godinama u sukobu oko toga da li umetnička djela koja su Sovjeti uzeli u Drugom svjetskom ratu treba vratiti Nemačkoj. Niko tačno ne zna koliko je umjetničkih djela pokradeno iz njemačkih kolekcija dok je sovjetska vojska opsjedala Berlin ali se, piše BBC, sasvim sigurno može govoriti o hiljadama slika i skulptura.

Samo jedna galerija u Berlinu izgubila je 441 sliku, uključujući djela Rubensa i Karavađa.

Na izložbi u muzeju Ermitaž trebalo je da bude izložba djela koja su nekada stajala u njemačkim muzejima.

Ruski stav je ranije bio da su djela plaćena krvlju sovjetskih vojnika. Rusi su takođe ukazivali i da su Napoleonove trupe pokrale ruske kolekcije i da su ta djela završila u Luvru. Štaviše, kažu Rusi, nacisti su uništili ili i sami pokrali ruska umjetnička blaga tokom invazije na SSR, podsjeća BBC.

Umjetnička djela koja su donijeta iz Nemačke proteklih godina su nekoliko puta izložena u Moskvi.

Bonus video: