Turkish Airlines najbolja aviokompanija u Evropi, treći put

Svi zaposleni u kompaniji su sistemskim, odgovornim i profesionalnim radom i posvećenošću doprinijeli da izrastemo u najbolju evropsku aviokompaniju, kazao je čelnik Turkish Airlinesa
98 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 10:22h

Nakon što je i za 2013. godinu agencija “Skytrax” koju čine predstavnici 160 zemalja svijeta, ponovo za najbolju evropsku aviokompaniju izabrala turski Turkish Airlines, ta aviokompanija je treću godinu za redom zadržala laskavu titulu najboljeg avioprevoznika u Evropi, a plan te kompanije je da broj putnika koji će letjeti njenim avionima ove godine dostigne 50 miliona.

Generalni direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil za agenciju Anadolija je izjavio da je ponosan što je Turkish Airlines najbolja evropska aviokompanija.

Turkish Airlines bio je jedan od interesenata za privatizaciju crnogorskog nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines, prije nekoliko godina, ali je odustao od te akvizicije.

“Vrlo nam je značajno da su putnici širom svijeta već tri godine izabrali našu aviokompaniju kao najbolju u Evropi i među deset najboljih u svijetu. Takođe, bitno je da smo prvi u Evropi jer od tri milijarde putnika koji koriste avioprevoz, milijarda je u Evropi. Svi zaposleni u kompaniji su sistemskim, odgovornim i profesionalnim radom i posvećenošću doprinijeli da izrastemo u najbolju evropsku aviokompaniju”, kazao je Kotil.

Tu nije kraj nizu uspjeha koje je ostvarila ova kompanije na putu razvoja u respektabilnu svjetsku aviokompaniju jer je Turkish Airlines 2007. godine proglašen aviokompanijom koja ispunjava sve potrebne uslove da bude označena kao kompanija sa četiri zvjezdice.

Takođe, na dodjeli najpoznatijih nagrada za avioprevoznike - Skytraxove World Airline Awards u junu ove godine Turkish Airlines se našao među deset najboljih svjetskih aviokompanija u društvu sa Fly Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines, All Nippon Airways (ANA) i Asiana Airlines.

Turski avioprevoznik je jedina evropska aviokompanija koja se našla među najboljih deset svjetskih aviokompanija.

Poznati po dobroj usluzi (Foto: www.politicsforum.org)

Prema ocjeni Skytrax World Airline Awardsa Turkish Airlines je najbolja evropska aviokompanija koju slijede Lufthansa, Swiss, British Airways i grčki Aegean Airlines.

Posljednja istraživanja tržišta su pokazala da je ova turska aviokompanija vodeća svjetska aviokompanija prema ulaganju i investiranju u razvoj i kupovinu novih i najmodernijih aviona današnjice. Tako avioni Turkish Airlinesa trenutno imaju linije u 193 zemlje svijeta, dok pritom slijeću na ukupno 1,293 aerodroma i dnevno obave 20.500 letova na svim kontinentima.

Menadžment ove kompanije navodi da se firma prethodnih decenija najviše posvetila strateškom ulaganju na području Rusije, Srednjeg istoka, Dalekog istoka, Africi i Sjevernoj i Južnoj Americi.

Generalni direktor Turkish Airlinesa Kotil istakao je da Turkish Airlines u narednim godinama planira da ulaže još više u razvoj aviokompanije kako bi postali jedan od vodećih svjetskih avioprevoznika.

Turska aviokompanija osnovana je 1933. godine kada je raspolagala sa flotom od pet aviona. Danas, 80 godina poslije ova aviokompanija posjeduje ukupno 220 putničkih i kargo aviona što je svrstava u red svijetskih aviokompanija sa najvećim brojem letjelica.

Avioni Turkish Airlinesa trenutno imaju stalne linije prema 233 grada širom svijeta od čega 38 unutar Turske i 195 u međunaraodnom aviosaobraćaju.

Galerija

Bonus video: