Vlada Slovenije danas odlučuje o privatizaciji 15 kompanija

Predlagajući prodaju, premijerka Bratušek je poslušala preporuku Evropske komisije koja je predložila prodaju kako bi što prije izašli iz krize i stabilizovali javne finansije
1 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2013. 09:11h

Vlada Slovenije zalaže se za prodaju 15 državnih preduzeća kako bi stabilizovala finansije i izvela zemlju iz krize, piše hrvatski portal index.hr.

Aerodrom Ljubljana, Adria Airways, Tehnika, Nova Kreditna banka Maribor, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimpia, Unior, Žito, Elan, Foton i Helios, petnaest je slovenačkih državnih preduzeća koje bi uskoro trebalo da promijene vlasnika.

Slovenačka državna televizija objavila je da bi parlament te bivše jugoslovenske republike na današnjoj vanrednoj sjednici trebalo da odlučuje o listi 15 preduzeća u kojima država ima vlasnički udio.

Prema prijedlogu vlade premijerke Alenke Bratušek ta preduzeća trebalo bi da budu prodata što prije.

Slanjem predloga o prodaji slovenačkih preduzeća, premijerka Bratušek je samo poslušala preporuku Evropske komisije koja je Slovencima predložila prodaju kako bi što prije izašli iz krize i stabilizovali javne finansije.

Za neka preduzeća, kako navodi index.hr, već postoji interesovanje, pa su tako za 73 odsto Heliosa već stigle ponude američkog PPG-a i austrijskog Ring Internationala.

Opozicija ovom talasu "rasprodaje" Slovenije zamJera nedovoljnu transparentnost i traži donošenje strategije za upravljanje državnom imovinom.

Bonus video: