Obama: Nije bilo "nadgledanja" građana Evrope

Obama je rekao da e-mail korespondencija građana Njemačke ili Evrope, bez sumnje, nije nadgledana i da postoje jasni standardi, odnosno, odluke suda
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 14:39h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da e-mail korespondencija građana Evrope nije nadgledana, što je po svemu sudeći bila jedna od najinteresantnijih tačaka zajedničke konferencije za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je istakla da su današnji razgovori bili otvoreni i prijateljski, a njemačko-američki odnosi dobri, jer, kako je rekla, postoje zajedničke vrijednosti, dok je njen gost zahvalio na pozivu da njemačku prijestonicu posjeti tačno pola vijeka poslije svog prethodnika Džona Kenedija i dodao da je lijepo, ponovo biti u Berlinu.

Merkel je rekla da su njih dvoje danas razgovarali o situaciji u Siriji i Avganistanu, kao i akciji ''Prizma'', i pri tom, ocjenjuju njemački analitičari, obazrivo iznijela kritike na račun američkog, džinovskog sistema nadgledanja.

Ona je, takođe, istakla da su njemačke vlasti nekeveoma važne obavještajne informacije dobile upravo od Amerkianaca, kao u slučaju terorističke Sauerland-grupe.

Obama je rekao da e-mail korespondencija građana Njemačke ili Evrope, bez sumnje, nije nadgledana i da postoje jasni standardi, odnosno, odluke suda.

''Mi smo našim programima spasli živote - takođe i u Njemačkoj'', rekao je Obama, koji je, prema ocjenama njemačkih posmatrača, dugo i detaljno govorio o toj temi, jer, smatraju analitičari, izgleda, da mu je važno to da objasni njemačkoj javnosti.

Za vrijeme konferencije za štampu, u centru Berlina su bili demonstranti protiv Obame, među njima i oni koji se zalažu za zatvaranje američkog vojnog zatvora Gvantanamo.

''Obećao sam da će se duplirati napori da se Gvantanamo zatvori'', odgovorio je Obama na jedno od novinarskih pitanja i dodao da su, međutim, neki ljudi u tom logoru, ipak, opasni i da su ''počinili gadne stvari''.

Obama je, ipak, ostao dužan da da precizan odgovor na novinarsko pitanje o Gvantanamu - komentariše se u Berlinu.

Kada je riječ o isporuci naoružanja sirijskim pobunjenicima, Obama je naveo, da on stremi političkom rješenju konflikta.

''Predsjednik Asad je, međutim, donio jednu drugu odluku. On ubija svoj narod'', rekao je Obama, dok je Merkelova istakla da opozicija u Siriji mora da bude ojačana i da terorističke grupe ne smiju imati vlast.

Merkel, je govoreći o današnjem susretu sa Obamom, ukazala da su njih dvoje razgovarali i o stvaranju transatlanske zone slobodne trgovine, koju ona podržava.

Američki predsjednik je pred novinarima, koji su imali pravo na samo po dva pitanja sa svake strane, rekao da se i on zalaže za stvaranje transatlanske zone slobodne trgovine i ocijenio da će, ako pregovori budu uspješni, to na obje strane Antlantika, stvoriti hiljade radnih mjesta.

''Od toga će svi profitirati'', rekao je Obama i dodao da njegova zemlja iza sebe ima vrijeme recesije i da sada želi da iskoristi šansu i iz krize izađe jača.

"Njemačka je za Ameriku najvažniji trgovinski partner u Evropi'', podvukao je Obama i naglasio snagu zajedništva i da su odnosi Amerike sa Evropom nosilac američke sigurnosti i slobode.

On je rekao da se svijet promijenio, ali da zajednički savez i dalje postoji i istakao da je današnji razgovor s Merkelovom, zapravo, bio nastavak njihovih razgovora na upravo održanom samitu G8.

Merkelova je, govoreći o Evropi, istakla da Evropa nije u svim pitanjima dovoljno konkurentna i da su razgradnja birokratije i strukturne reforme nužne.

''Njemačkoj ide dobro samo onda, kada je Evropi dobro'', rekla je njemačka kancelarka, dok je Obama naglasio da i Amerika želi to isto.

"Posao, zdravstveni sistem koji se može platiti, nikavo opterećenje za djecu i unuke", naveo je američki predsjednik i ukazao na neke korake naprijed u Americi, kao što je oporavak tržišta nekretnina i nadzor banaka.

Njemački mediji ocjenjuju da je ovaj susret, na kojem je Obama iznio i svoje oduševljenje berlinskim ljetom, bio sa puno srdačnosti i malo konflikata.

Obama će danas poslije podne ispred Brandenburške kapije pred oko 4000 pozvanih gostiju održati govor, a večeras poslije 20 sati i napustiti Njemačku.

Obama: Smanjiti nuklearni arsenal

Američki predsjednik Barak Obama ponoviće zahtjev za smanjenjem zaliha nuklearnog oružja u svijetu.

Obama će iznijeti svoj stav prilikom današnjeg obraćanja kod Brandenburške kapije u Berlinu.

Viši zvaničnik vlade SAD rekao je da će Obama predložiti smanjenje američkih i ruskih zaliha na jednu trećinu, čime bi broj bojevih glava u obje zemlje bio sveden na oko 1.000.

Ne očekujue se da će Obama predložiti raspored za postizanje tog cilja. On je o prestanku širenja zaliha razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita G8 u Sjevernoj Irskoj.

U vrijeme njegovog prvog mandata, SAD i Rusija su se dogovorile da svoje zalihe nuklearnog oružja smanje na oko 1.550 bojevih glava.

Zvaničnik koji je tražio da ostane aninoniman, rekao je da će Obama ponovo tražiti od Kongresa da ratifikuje sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Galerija

Bonus video: